DISTRIBUIȚI
Reuters

O femeie însărcinată şi fiica sa au fost ucise sâmbătă în Siria de tiruri ale artileriei regimului asupra provinciei Idlib, ultimul mare fief al insurgenţilor în nord-vestul ţării care riscă să fie viitoarea ţintă a unei ofensive, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO), citat de AFP, conform agerpres.

De mai multe săptămâni, regimul condus de Basahar al-Assad a adunat întăriri în vecinătatea provinciei Idlib şi, zilnic, tiruri de artilerie împotriva teritoriilor insurgente fac răniţi, a raportat OSDO.


Citește și : Egipt: Atac al sătenilor împotriva creştinilor copţi din cauza unui loc de rugăciune în provincia Minya

Sâmbătă, în regiunea Jisr al-Shughur, „o femeie însărcinată şi fetiţa sa şi-au pierdut viaţa în acest lovituri ale regimului”, a precizat OSDO, adăugând că s-au înregistrat tiruri de artilerie similare asupra altor sectoare controlate de insurgenţi.

Zona Jisr al-Shughur ar putea face parte din posibilele ţinte vizate de o ofensivă a regimului şi aliatului său rus, potrivit experţilor.

Această regiune este învecinată cu provincia Latakia, un bastion al regimului unde se află baza militară rusească Hmeimim.

Damascul şi Moscova şi-au înmulţit în ultimele zile declaraţiile cu privire la situaţia din Idlib, provincie de la frontiera cu Turcia dominată de Hay’at Tahrir al-Sham (HTS), o grupare jihadistă creată de fosta aripă siriană a Al Qaida.

Citește și : UE îndeamnă SUA să-şi reconsidere „decizia regretabilă” de a opri finanţarea UNRWA

De asemenea, trupe turce sunt staţionate în provincia Idlib, iar Ankara, care sprijină unele grupări rebele, nu doreşte niciun asalt, temându-se de un nou val de refugiaţi.

Conflictul din Siria, declanşat în 2011 de represiunea de către regim a manifestaţiilor prodemocraţie, s-a transformat de-a lungul anilor într-un război sângeros care a făcut peste 350.000 de morţi şi milioane de deplasaţi şi refugiaţi.