DISTRIBUIȚI
Reuters

Forţele democratice siriene (SDF), susţinute de SUA, au anunţat joi descoperirea unei gropi comune cu cadavrele a zeci de oameni ucişi de Statul Islamic, inclusiv numeroase femei, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Groapa comună a fost găsită acum circa o săptămână în apropiere de Baghouz, oraş din estul Siriei, în apropiere de graniţa cu Irakul, considerat ultima redută a Statului Islamic.


Citește și : Franţa este obligată să plătească despăgubiri materiale unui copil afgan

Lucrările de excavare a gropii continuă şi deocamdată nu este clar când anume au fost ucişi cei ale căror rămăşiţe au ajuns în ea, a menţionat pentru Reuters un comandant al SDF, Adnan Afrin.

SDF încearcă să stabilească dacă trupurile neînsufleţite, majoritatea decapitate, sunt ale unor membri ai sectei yazidite, „măcelăriţi” de SI, a precizat acesta.

Mii de membre ale minorităţii yazidite din Irak au fost transformate în sclave sexuale de combatanţii SI, care au trecut graniţa în 2014, ocupând şi porţiuni din teritoriul irakian. Peste 3000 de alţi membri ai minorităţii au fost ucişi într-o campanie calificată de ONU drept similară genocidului şi care a determinat primele raiduri aeriene ale SUA împotriva SI. Patru ani mai târziu, mii de yazidiţi care au fugit de pe teritoriile lor sunt încă refugiaţi.

SDF, care au indicat joi că vor anunţa „într-o săptămână victoria completă” asupra Statului Islamic, încă nu au lansat asaltul final la Baghouz, încercând în prealabil să evacueze miile de civili din zonă.

Citește și : ONU anunţă un acord pentru organizarea de alegeri în Libia

Chiar şi după preluarea controlului la Baghouz de către SDF, Statul Islamic va continua să reprezinte o ameninţare de securitate, în măsura în care va continua să recurgă la tactici de gherilă şi încă deţine unele teritorii într-o zonă izolată la vest de fluviul Eufrat, notează Reuters.