DISTRIBUIȚI
Daily Mail

Ministrul de Externe francez Jean-Yves Le Drian a avertizat cu privire la un dezastru umanitar în oraşul sirian Idlib, care se află sub controlul rebelilor şi ar putea fi următoarea ţintă a armatei siriene, scrie Reuters, potrivit news.ro .

Regiunea Idlib rămâne cea mai populată zonă din Siria aflată sub controlul rebelilor care se luptă cu guvernul de la Damasc.


Citește și : În Arabia Saudită are loc duminică summitul anual al ţărilor membre ale Ligii Arabe

Le Drian a precizat că Idlib are acum aproximativ două milioane de locuitori printre care şi sute de mii de sirieni evacuaţi din alte oraşe care au fost cucerite de regimul sirian.

„Există riscul unui nou dezastru umanitar. Soarta Idlibului trebuie să fie stabilită printr-un proces politic, care ar include şi dezarmarea rebelilor”, a declarat Le Drian într-un interviu pentru săptămânalul francez Le Journal du Dimanche.

Unii dintre liderii rebelilor au declarat că se tem de un masacru la Idlib după ce un oficial iranian a declarat că Idlib ar putea fi viitoarea ţintă.

Le Drian a adăugat că Franţa va monitoriza atent şi situaţia din nord-estul Siriei, regiune care a fost eliberată de sub ISIS cu ajutorul Franţei.

„Să nu uităm că inamicul nostru principal rămâne ISIS precum şi alte grupări teroriste care momentan se regrupează în estul ţării”, a afirmat Le Drian.

Citește și : CNN : Atacurile aeriene din Siria au provocat distrugeri majore, autorităţile de la Damasc susţin contrariul

Le Drian a declarat şi că Rusia neagă realitatea din Siria şi că nu poate exista o justificare pentru faptul că îl protejează pe Assad.

„Este o negare a realităţii şi am văzut acest lucru de mai multe ori. În 2013 şi în 2017 ruşii au negat că regimul sirian a folosit arme chimice”, a susţinut Le Drian.