DISTRIBUIȚI
Hürriyet Daily News

Experţii Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) nu au putut intra luni în oraşul sirian Douma pentru a investiga la faţa locului presupusul atac chimic din 7 aprilie, Rusia invocând „probleme de securitate” şi asigurând că sosirea lor va avea loc miercuri, transmite AFP, conform agerpres.

Misiunea OIAC „nu a fost încă desfăşurată la Douma”, a anunţat luni, la Haga, directorul organizaţiei, Ahmet Uzumcu, într-o reuniune de urgenţă a statelor membre ale consiliului executiv. Siria şi Rusia au invocat „probleme de securitate”, a adăugat acesta.


Citește și : Franţa a iniţiat procedura disciplinară de retragere a Legiunii de Onoare atribuite preşedintelui sirian Bashar al-Assad

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat orice rea-voinţă, calificând informaţiile referitoare la o împiedicare a activităţii inspectorilor OIAC ca „fără fundament” şi subliniind că Rusia s-a pronunţat de la început pentru o „anchetă imparţială”.

Confirmând „problemele de securitate”, inclusiv faptul că drumurile spre Douma trebuie încă să fie deminate, ambasada Rusiei la OIAC a asigurat că sosirea experţilor la Douma este preconizată pentru miercuri.

Tensiunea internaţională nu s-a diminuat după loviturile de represalii efectuate sâmbătă de SUA, Franţa şi Marea Britanie împotriva capacităţilor de producţie şi stocare a armelor chimice ale regimului Bashar al-Assad, ca urmare a presupusului atac chimic din 7 aprilie în localitatea rebelă Douma, în Ghouta Orientală, în apropiere de Damasc.

Citește și : Casa Albă ia în considerare noi sancţiuni contra Moscovei (Sarah Sanders)

Atacurile occidentale, de o amploare inedită, au intervenit în pofida prezenţei în Siria a anchetatorilor OIAC, care şi-au început duminică misiunea în cel mai mare secret. Aceşti experţi au mandat să ancheteze cu privire la eventuala utilizare a armelor chimice, dar nu şi să-i indentifice pe autorii presupusului atac.