DISTRIBUIȚI
Reuters

Echipele Organizaţiei Internaţionale pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) nu au fost încă desfăşurate în oraşul sirian Douma pentru a investiga presupusul atac cu gaz din 7 aprilie, a confirmat luni directorul organizaţiei, citat de AFP, conform agerpres.

Misiunea OIAC ‘nu a fost încă desfăşurată la Douma’, a anunţat Ahmet Uzumcu în cadrul unei reuniuni de urgenţă a statelor membre făcând parte din consiliul executiv, adăugând că Siria şi Rusia au invocat ‘probleme de securitate’.


Citește și : Iranul nu are aceleaşi ‘valori’ ca Uniunea Europeană în ceea ce priveşte drepturile omului (Bahram Ghassemi)

Anterior, ambasadorul britanic în Olanda, Peter Wilson, a explicat că ruşii şi sirienii ‘nu au fost în măsură să garanteze securitatea delegaţiei pentru a se deplasa la Douma în acest stadiu’ şi că nu a fost stabilită nicio dată la care membrii delegaţiei vor putea ajunge în oraş.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat orice rea voinţă, calificând informaţiile despre ‘obstrucţionarea’ inspectorilor OIAC drept ‘fără fundament’ şi a subliniat că Rusia s-a pronunţat încă de la început ‘pentru o anchetă imparţială’.

Tensiunile internaţionale nu s-au diminuat după loviturile de represalii efectuate sâmbătă de SUA, Franţa şi Marea Britanie împotriva capacităţilor de producţie şi stocare a armelor chimice ale lui regimului Bashar al-Assad, ca urmare a presupusului atac chimic din 7 aprilie în localitatea rebelă Douma, în Ghouta Orientală, în apropiere de Damasc.

Citește și : Ministrul ungar de externe afirmă că George Soros poartă convorbiri la Bruxelles pentru a obţine pedepsirea Ungariei

Atacurile occidentale, de o amploare inedită, au intervenit în pofida prezenţei în Siria a anchetatorilor OIAC, care şi-au început duminică misiunea în cel mai mare secret. Aceşti experţi au mandat să ancheteze cu privire la eventuala utilizare a armelor chimice, dar nu şi să-i indentifice pe autorii presupusului atac.

Misiunea lor se anunţă complicată, la mai bine de o săptămână după atac, într-o zonă trecută sub controlul regimului sirian şi al poliţiei militare ruse, după cinci ani de asediu şi o ofensivă violentă lansată la 18 februarie, unde operaţiunile de deminare sunt în curs de desfăşurare.