DISTRIBUIȚI

Doi senatori americani s-au deplasat luni la Manbij, în nordul Siriei, unde negocieri între SUA şi Turcia au permis reducerea tensiunilor legate de prezenţa combatanţilor kurzi în acest oraş, informează AFP, potrivit agerpres.

În mai multe rânduri, autorităţile turce au ameninţat că vor lansa o ofensivă împotriva Manbij şi a miliţiei kurde din Unităţile de protecţie a poporului YPG, în contextul în care oraşul adăposteşte şi forţe americane şi franceze.


Citește și : Polonia va prezenta în scris Comisiei Europene un răspuns privind reforma Curții Supreme

Miliţia kurdă, aliat crucial al SUA în lupta antijihadistă, este considerată drept grupare „teroristă” de către Ankara.

Dar eforturile diplomatice între Washington şi Ankara, doi aliaţi în cadrul NATO, au permis adoptarea la începutul lunii iunie a unei foi de parcurs cu scopul de a reduce tensiunile.

În acest context, forţele turce au început să patruleze în împrejurimile oraşului, în timp ce militanţii YPG au anunţat „retragerea” din Manbij a ultimilor lor „consilieri militari”.

Luni, Lindsey Graham, senator republican din Carolina de Sud, şi Jeanne Shaheen, senatoare democrată de New Hampshire, au efectuat o vizită în oraş împreună cu membri ai Consiliului Militar din Manbij.

„Scopul vizitei era de a evalua situaţia securităţii în Manbij”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Consiliului Militar din Manbij, Sherfan Darwish.

Consiliul este legat de Forţele Democrate Siriene FDS, o alianţă kurdo-arabă care a alungat gruparea jihadistă Statul Islamic din Manbij în 2016 cu ajutorul coaliţiei internaţionale conduse de SUA.

Citește și : Theresa May i-a avertizat pe ceilalţi lideri din UE că viitorul acord privind Brexit-ul trebuie să fie însoțit de claritate

Senatorul Graham a subliniat importanţa menţinerii prezenţei americane în cursul unei întâlniri cu comandanţi ai Consiliului Militar din Manbij, potrivit unei înregistrări video publicate luni pe un site legat de FDS.

„Îi voi spune preşedintelui Donald Trump că este important ca noi să rămânem aici pentru a vă ajuta. Sunteţi prieteni ai SUA şi dacă noi plecăm, va fi teribil”, a afirmat senatorul.

Trump a indicat în trecut că doreşte o retragere a forţelor americane angajate în Siria, dar Statul său Major a insistat în mai multe rânduri asupra menţinerii lor pentru a împiedica o recrudescenţă a Statului Islamic.