DISTRIBUIȚI
deutsch.rt.com

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a promulgat o nouă lege ce stabileşte un cadru mai strict în ce priveşte activitatea clericilor musulmani, cărora li se interzice utilizarea lăcaşurilor de cult în „scopuri politice” sau să călătorească în străinătate fără autorizaţie, transmite AFP, care citează presa de stat siriană, potrivit Agerpres.

Textul, adoptat miercuri de Parlament şi semnat vineri de preşedinte, interzice imamilor apartenenţa la partide politice neautorizate, participarea la conferinţe în Siria sau peste hotare şi părăsirea teritoriul sirian fără autorizaţie de la ministrul Afacerilor Religioase.


Citește și : Germania: Mii de persoane au protestat în Berlin împotriva rasismului și discriminării

În 2011, unele moschei siriene au fost punctul de plecare pentru manifestaţiile contra regimului Assad. După reprimarea sângeroasă a acestora, în acelaşi an a izbucnit războiul care, de-a lungul anilor, s-a complicat, în special prin implicarea grupărilor jihadiste, provocând moartea a peste 360.000 de oameni, aminteşte AFP.

Textul noii legi avertizează clericii împotriva „incitării la ură confesională” şi a exploatării moscheilor „în scopuri politice”.

De asemenea, noile prevederi limitează mandatul muftiului Republicii, cea mai înaltă autoritate musulmană, la trei ani, cu posibilitate de reînnoire, în locul unei durate nelimitate. Actualul muftiu, Ahmad Badreddine, ocupă această poziţie din 2004.

Citește și : Cel puţin 16 morţi în două atentate care au vizat un restaurant şi o cafenea în sud-vestul Somaliei

Ministerul Afacerilor Religioase va trebui să „se coordoneze cu ministerul Informaţiei şi Culturii pentru a superviza programele religioase în media, precum şi publicaţiile religioase”, potrivit noii legi.

Această reformă a generat reacţii diferite. Unii consideră că ea va permite lupta contra extremismului iar alţii se tem să nu fie expresia unei voinţe de a reduce la tăcere vocile critice la adresa puterii.