DISTRIBUIȚI
A worker is seen near destroyed by Russian military strike train cars at freight railway station, amid Russia's attack on Ukraine, in Kharkiv, Ukraine September 28, 2022. REUTERS/Vyacheslav Madiyevskyy

Sirenele au sunat şi marţi pe teritoriul Ucrainei, dând alarma de raiduri aeriene şi atacuri cu drone kamikaze din partea Rusiei, în timp ce autorităţile de la Kiev au precizat că bombardamentele ruseşti au vizat în special instalaţiile electrice din mai multe mari oraşe, între care Kiev, la o zi după un atac rusesc intens cu drone kamikaze asupra capitalei ucrainene, relatează DPA şi AFP, potrivit agerpres.

Autorităţile din multe regiuni – inclusiv Harkov, Dnipropetrovsk şi Nikolaev (Mikolaiv) – au comunicat marţi că apărarea lor aeriană a fost activă, dar rachetele au lovit în continuare în multe locuri.


Citeşte şi: Iranienii îşi fac abonamente la Starlink pentru a scăpa de restricţiile la internet – Black News

‘Au fost trei lovituri asupra instalaţiilor electrice’ în estul Kievului, a indicat Kirilo Timoşenko, un consilier apropiat al preşedinţiei ucrainene, într-un mesaj postat pe o reţea de social media.

Primarul oraşului, Vitali Kliciko, a indicat că explozii au fost semnalate în cartierul Desnianski, în nord-estul Kievului, după un bombardament asupra unei ‘infrastructuri esenţiale’.

Timoşenko a adăugat că alte două lovituri au vizat o infrastructură energetică din oraşul Dnipro (centru), provocând ‘pagube grave’.

Mai multe cartiere din oraşul Dnipro – centrul administrativ al regiunii Dnipropetrovsk – au rămas fără curent electric, a anunţat la rândul său guvernatorul local.

Conform autorităţilor ucrainene, a fost bombardat şi Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui Volodimir Zelenski.

Alte bombardamente au lovit oraşul Jitomir, situat la vest de Kiev, potrivit consilierului Timoşenko. Alimentarea cu apă şi electricitate a fost întreruptă, a precizat pe o reţea de socializare primarul Serghii Suhomlin.

În nord-est, a fost lovită o ‘întreprindere industrială’ din Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, potrivit primarului Igor Terehov, care spune că ‘în cinci minute au avut loc două explozii’. Circulaţia trenurilor a fost oprită în metrou, transformat provizoriu în adăpost antiaerian pentru civili.

La Nikolaev, o clădire rezidenţială a fost lovită de un tir cu rachetă în timpul nopţii, iar forţele de intervenţie au recuperat cadavrul unui bărbat de sub dărâmături, potrivit guvernatorului Vitali Kim.

‘Ucraina este sub atacul ocupanţilor. Ei continuă să facă ceea ce ştiu să facă cel mai bine: să terorizeze şi să ucidă civili’, a reacţionat preşedintele Volodimir Zelenski, indicând că ruşii au bombardat piaţa de flori şi Parcul Castanilor din Nikolaev, nişte ‘locuri absolut paşnice’.

Bloggeri militari ruşi, apropiaţi Kremlinului, au comunicat la rândul lor despre bombardamente asupra mai multor regiuni ale Ucrainei, publicând un număr mare de fotografii şi videoclipuri pe reţelele de socializare care arată nori de fum deasupra oraşelor, ceea ce se presupune că documentează noile atacuri.

Autenticitatea acestor imagini, difuzate şi pe canalele ucrainene, nu a putut fi verificată imediat de către DPA.

În acest context, guvernul de la Kiev a cerut mai multe sisteme de apărare antiaeriană de la Occident pentru a contracara atacurile ruseşti cu drone şi rachete.

‘Lumea poate şi trebuie să oprească această teroare. Când vorbim despre nevoia Ucrainei de apărare antiaeriană şi antirachetă, vorbim despre vieţi reale care sunt curmate de terorişti’, a declarat luni seara Volodimir Zelenski.

‘Aceasta nu este doar în interesul Ucrainei. Cu cât sunt mai mici capacităţile teroriste ale Rusiei, cu atât războiul se va încheia mai repede’, afirmă preşedintele ucrainean, adăugând că, luni, Rusia a atacat teritoriul Ucrainei în principal cu drone kamikaze de fabricaţie iraniană. Ucraina a interceptat 37 de astfel de drone şi mai multe rachete de croazieră începând de duminică seara, a adăugat el.

Citeşte şi: Israelul CRITICĂ decizia Australiei de a nu mai recunoaşte Ierusalimul de Vest drept capitală a sa; Autoritatea Palestiniană o salută – Black News

La Kiev, patru persoane au fost ucise, inclusiv un cuplu tânăr care aştepta un copil. ‘Preşedintele rus Vladimir Putin poate marca o altă „realizare”, a mai ucis o femeie însărcinată’, a remarcat, între altele, Zelenski.

Pe fondul eşecurilor pe câmpul de luptă în est şi sud, Rusia şi-a intensificat recent bombardamentele în războiul împotriva Ucrainei, care durează deja de aproape opt luni.