DISTRIBUIȚI
news.ro

Singurul portavion al Rusiei, Amiral Kuznețov, a fost avariat, marți dimineață, în urma scufundării unei doc plutitor în apropiere de Murmansk, în cursul incidentului o macara prăbușindu-se peste puntea navei, informează agenția de știri Reuters, potrivit mediafax.

Nava era andocată în acest doc plutitor pentru reparații capitale și urma să revină în serviciu în anul 2021.


Citeşte şi: Justiţia respinge plângerea lui Julian Assange împotriva ambasadei care-l găzduieşte de şase ani

Maria Kovtun, guvernatorul regiunii Murmansk, în zona arctică a Rusiei, a declarat că a fost demarată o operațiune de salvare, fiind evacuate 71 de persoane.

Anchetatorii, care au deschis o investigație privind presupuse încălcări ale regulilor de siguranță, au transmis că o persoană este dată dispărută, iar alte patru sunt tratate pentru hipotermie, după ce au căzut în apă.

Citeşte şi: Seism foarte puternic în Noua Zeelandă (VIDEO). Parlamentul şi-a suspendat activitatea

Alexei Rakhmanov, șeful companiei United Shipbuilding Corporation, a declarat pentru agenția Tass că puntea și carena navei au fost avariate, precizând însă că zonele vitale ale navei nu au fost afectate.

Se pare că incidentul a fost provocat de o pană de curent care a cauzat umplerea a rapiditate a tancurilor cu apă ale docului, astfel că instalația s-a scufundat, au transmis reprezentanții companiei.

În 2017, când nava Amiral Kuznețov a trecut prin Marea Mânecii, Michael Fallon, ministrul britanic al Apărării de la acel moment, a declarat că singurul portavion al Rusiei este „dărăpănat”.

Oficialul a mai afirmat atunci că Amiral Kuznețov este „o navă de rușine a cărei misiune a extins suferința poporului sirian”.

Portavionul cu greutatea de 58.000 de tone şi lungimea de 304,5 metri a intrat în flotă în anul 1990. Nava dezvoltă 200.000 de cai putere şi atinge viteza de 30 de noduri. Portavionul Amiral Kuzneţov poate transporta 24-26 de avioane de vânătoare şi 12 elicoptere, fiind dotat cu sisteme antinavale şi antiaeriene. Nava are echipaj propriu format din 1.300 de membri şi echipaj aeronautic de 660 de persoane.