DISTRIBUIȚI
CNN

Unii călători care sosesc în Singapore vor fi obligaţi să poarte dispozitive de monitorizare, pentru a se asigura respectarea carantinei împotriva coronavirusului, au anunţat luni autorităţile locale. Atât cetăţenii, cât şi rezidenţii străini vor primi dispozitivele la sosire, începând din 11 august, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Măsura se aplică pentru sosirile din anumite ţări. Purtătorii dispozitivelor se vor putea izola la domiciliu, în loc să meargă în unităţi aprobate de stat.


Vezi și: Doi astronauţi au amerizat cu capsula SpaceX – VIDEO

Dispozitivele, bazate pe GPS şi Bluetooth, trebuie activate la sosirea acasă, după care purtătorii vor primi notificări pe care trebuie să le confirme. Orice tentativă de părăsire a locuinţei sau de a interveni asupra dispozitivelor va declanşa o alertă pentru autorităţi. Nu s-a precizat ce formă vor avea dispozitivele, dar conform unui comunicat oficial acestea nu vor include funcţii de înregistrare audio sau video şi nu vor reţine date personale. Sunt exceptaţi de la purtare copiii până la 12 ani.

Restricţiile de circulaţie pentru combaterea coronavirusului au fost deja impuse prin mijloace în Hong Kong şi Coreea de Sud, reaminteşte Reuters. În Hong Kong, din martie, s-au folosit pentru monitorizarea carantinei brăţări electronice subţiri, similare celor pentru pacienţii spitalizaţi. În Coreea de Sud, brăţările celor care nu respectă izolarea sunt conectate la aplicaţii pentru smartphone.

Citește și: Armata israeliană a deschis focul la granița cu Siria

Pentru a monitoriza epidemia, oraşul-stat intenţionează să distribuie rezidenţilor şi chei electronice de securitate, care pot fi purtate. Pentru nerespectarea regulilor de carantină şi distanţare sociale, legea bolilor infecţioase din Singapore prevede amenzi de până la 10.000 de dolari singaporezi (circa 7.200 de dolari SUA), închisoare până la şase luni sau chiar ambele pedepse simultan. În plus, străinilor care încalcă legea li se suspendă permisele de muncă.

În Singapore s-au raportat până acum aproape 53.000 de cazuri de infectare cu coronavirus, în special în focare din cămine aglomerate pentru muncitorii imigranţi, însă în ultimele zile a crescut numărul de cazuri sosite din afară.