DISTRIBUIȚI
KQED

Elevi ucraineni participă la exerciţii de urgenţă organizate în şcoli, în urma unei serii de false alerte cu bombă care au condus, anul acesta, la evacuarea mai multor şcoli, în mai multe oraşe ucrainene, relatează The Huffngton Post , scrie news.ro

Un genist ucraineană întreabă evlevi, într-o clasă, la Kiev, cât explozibil cred ei că poate intra într-o bufniţă împăiată, pe care o agită în faţa lor.


Citește și : Xiomara Castro, prima femeie preşedinte în Honduras

Bufniţa poate conţine un kilogram de explozvi – suficient să ucidă toate persoanele care se află în jurul ei pe o rază de cinci metri şi să rănească persoane care se află la până la 15 metri distanţă, le explică adolescenţilor tăcuţi inspectorul principal al Unităţii de deminare, Oleksandr Şcerbîn.

El arată clasei înregistrări video ale unor explozii ale unor clădiri sau ale unor explozii care aruncă schije mortale şi explică cum pot fi recunoscute dispozitive explozive improvizate (IED).

”Toată lumea trebuie să înţeleagă mecanismele de reacţie într-o situaţie de acest fel”, subliniază un coleg de-al său din cadrul serviciului de urgenţă al statului ucrainean.

Atunci când alarma răsună în şcoală, toată lumea se ridică şi evacuează, iar 365 de copii cu vârste cuprinse între şase şi 16 ani se încolonează în curtea şcolii, în zăpadă.

Autorităţile ucrainene acuză Rusia de o multiplicare a alertelor cu bombă, care fac parte, consideră ele, dintr-un ”război hibrid”.

Citește și : China o lasă pe Michelle Bachelet să viziteze regiunea Xinjiang

Serviciul ucrainean de securitate SBU anunţă că a înregistrat peste 300 de false alarme cu bombă de la începutul lu 2022, după ce în tot anul 2021 a înregistrat 1.100.

Oficiali ruşi acuză, la rândul lor, Ucraina de o serie similară de false alerte cu bombă, care ar fi obligat şcoli, centre comerciale şi grădiniţe de copii ruseşti să evacueze zeci de mii de persoane.