DISTRIBUIȚI
AP

Milioane de mexicani au participat luni la un exerciţiu naţional de simulare a unui seism puternic în această ţară afectată cu regularitate de cutremure, au anunţat autorităţile mexicane, relatează AFP, potrivit agerpres.

La ora 11:00 (17:00 GMT) sirenele au dat „o alarmă falsă” pentru a testa procedurile de evacuare în cazul unui cutremur cu o magnitudine mai mare de 6 pe scara Richter, potrivit aceleiaşi surse.


Citeşte şi: O baracă plină cu muncitori a luat foc! 11 oameni au ars de vii!

Populaţia, în special în capitală, unde există un număr mare de clădiri turn, a dispus de mai puţin de un minut pentru a se adăposti într-un loc sigur înainte să se simtă primele vibraţii.

Într-o clădire de birouri, salvatorii au simulat evacuarea pe ferestre a unor civili, în timp ce în clădirile publice, precum Palatul Prezidenţial şi Curtea Supremă, oficialii şi-au părăsit birourile pentru a se strânge în zone sigure.

„Oamenii sunt din ce în ce mai conştienţi că ne aflăm într-o zonă cu o puternică activitate seismică. Acest exerciţiu, spre deosebire de altele, este mult mai realist”, a declarat Marco Antonio Velasquez, din cadrul serviciilor Procurorului General al Mexicului.

Pe bulevardul Paseo de la Reforma, din centrul Ciudad de Mexico, unde se află cele mai înalte clădiri din megalopolis, hoteluri de lux, centre comerciale şi clădiri de birouri, mii de oameni au coborât în stradă şi s-au adunat în punctele de întâlnire protejate, escortaţi de membri ai serviciilor de protecţie civilă.

Citeşte şi: Fostul şef al Interpolului, CONDAMNAT la ani grei de închisoare pentru corupţie

Acesta este primul exerciţiu din 2020. Cele mai multe cutremure din Mexic se produc pe coasta Pacificului, la peste 300 km de centru, aşa cum s-a întâmplat pe 19 septembrie 1985, când un seism cu magnitudinea de 8,1 pe scara Richter a provocat moartea a peste 10.000 de persoane în Ciudad de Mexico.

La acea vreme, nu exista sistemul de alertă în caz de seism.

Pe 19 septembrie 2017, centrul ţării a fost zguduit de un alt cutremur cu magnitudinea de 7,1, care s-a soldat cu 369 de morţi. Alerta a fost dată în acelaşi timp cu primele vibraţii ale seismului, al cărui epicentru a fost localizat la mai puţin de 120 km de capitală, unde trăiesc peste 20 de milioane de persoane.