DISTRIBUIȚI
www.colombia.co

Columbia va cunoaşte, începând de duminică, o încetare bilaterală a focului în conflictul dintre guvern şi gherila Armata de Eliberare Naţională (ELN), prima în cei 53 de ani de confruntări cu această grupare armată, aminteşte agenţia EFE. 

Ordinele de oprire a ostilităţilor pentru 101 zile au fost date de preşedintele columbian, Juan Manuel Santos, şi de liderul ELN, Nicolas Rodriguez Bautista, alias „Gabino”.


Acest armistiţiu reprezintă cea mai mare realizare a discuţiilor de pace între guvernul de la Bogota şi ELN, începute în februarie la Quito şi care nu păreau să avanseze până la neaşteptatul anunţ de încetare a focului şi a ostilităţilor, făcut public pe 4 septembrie, scrie EFE, care apreciază că vizita în Columbia a papei Francisc a avut un rol semnificativ în luarea deciziei.

Comandantul suprem al Armatei de Eliberare Naţională (ELN), Nicolas Rodriguez, a ordonat vineri gherilei, ultima activă în Columbia, să suspende „orice fel de acţiuni ofensive” cu începere de duminică, ziua când va debuta un armistiţiu temporar şi bilateral încheiat cu guvernul, transmite AFP.

„Ordon tuturor trupelor, pe întreg teritoriul naţional, să înceteze orice fel de acţiuni ofensive pentru a respecta deplin armistiţiul bilateral”, a declarat el într-o înregistrare video difuzată de ELN pe contul său de YouTube.

În această înregistrare, comandantul, cunoscut sub numele Gabino, apare într-o zonă de munte, aşezat în faţa unei mese pe care sunt puse o puşcă, un laptop şi un walkie-talkie.

Acest acord de încetare a focului va fi în vigoare până la 9 ianuarie 2018. El a fost încheiat la 4 septembrie în cadrul negocierilor de pace purtate la Quito, capitala Ecuadorului vecin, şi vizează să pună capăt unui conflict armat vechi de 53 de ani.

„Nu am nicio îndoială privind loialitatea voastră pentru a respecta acest angajament sub toate aspectele sale”, le-a mai spus Nicolas Rodriguez trupelor sale.

Având încă circa 1.500 de luptători, ELN este ultima gherilă activă din Columbia, după semnarea acordului de pace, în noiembrie, între guvern şi gherila Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC).

Conflictul columbian, în care au fost implicate aproximativ 30 de gherile, miliţii paramilitare de extremă dreaptă şi forţe de ordine, a făcut, în jumătate de secol, peste 260.000 de morţi, mai mult de 60.000 de dispăruţi şi 7,1 milioane de strămutaţi.