DISTRIBUIȚI
ansa

Fostul premier italian Silvio Berlusconi a apărut marţi în public prima dată după o absenţă îndelungată din cauza îmbolnăvirii de COVID-19, relatează AFP. El şi-a exprimat sprijinul pentru prim-ministrul desemnat, Mario Draghi, potrivit agerpres.

„Ne vom asuma responsabilităţile, cu loialitate şi spirit constructiv. E un moment grav, care ne obligă pe toţi să lăsăm deoparte calculele, tacticile, interesele electorale, ca să punem pe primul loc salvarea ţării”, a declarat Berlusconi după o întrevedere cu Draghi, fostul preşedinte al Băncii Centrale Europene, însărcinat cu formarea noului guvern de la Roma.


Citește și : SE ÎNCHIDE primul post de radio independent din Ungaria

În vârstă de 84 de ani, Berlusconi părea obosit, remarcă AFP. El nu mai fusese văzut în public de câteva luni; ultima oară când s-a adresat presei, în septembrie anul trecut, tocmai se externase din spitalul din Milano unde fusese tratat după infectarea cu coronavirus.

În ianuarie, magnatul media a fost spitalizat din nou, la centrul de cardiologie din Monaco, după simptome de aritmie cardiacă.

Întâlnirea lui Berlusconi cu Draghi trebuia să aibă loc săptămâna trecută, la primul tur de consultări al premierului desemnat cu liderii partidelor politice italiene. Medicul lui Berlusconi l-a convins să amâne discuţia.

Guvernul Draghi „va dura atâta timp cât este necesar pentru a depăşi criza socială, sanitară şi economică”, a apreciat Berlusconi, fondatorul partidului Forza Italia, relansat în 2013.

Citește și : Ţara cu cele mai multe execuţii din lume CONDAMNĂ la MOARTE încă cinci persoane

Italia se confruntă cu cea mai gravă criză economică şi în domeniul sănătăţii de după al doilea război mondial, apreciază AFP. Epidemia de coronavirus a costat vieţile a 91.000 de oameni, iar 450.000 de locuri de muncă au dispărut.

Solicitat de preşedintele republicii, Sergio Mattarella, să preia conducerea guvernului, Draghi încă nu a reuşit să asigure viitoarea majoritate parlamentară, care ar putea merge de la stânga spectrului politic până la extrema dreaptă reprezentată de Liga, formaţiunea eurosceptică condusă de Matteo Salvini.