DISTRIBUIȚI

sursa foto:  BBC

Ernest Bai Koroma, preşedintele Sierra Leone, a lansat un apel la ajutor internaţional după inundaţiile şi alunecările de teren care au lăsat în urmă peste 300 de morţi şi sute de dispăruţi în Freetown, unde autorităţile au început să îngroape victimele, informează miercuri AFP, potrivit agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Crucii Roşii, Patrick Massaquoi, a declarat pentru AFP că bilanţul oficial de 312 morţi va fi, fără îndoială, mai mare.


Morga centrală din Freetown a menţionat cifra de 400 morţi. Un jurnalist AFP a relatat că a văzut în interiorul acesteia corpuri acoperite cu noroi, îngrămădite pe jos.

Citeşte şi: După ameninţările americane, Maduro a ordonat exerciţii militare de amploare în Venezuela

Potrivit Crucii Roşii, cel puţin 600 de persoane sunt încă date dispărute.

Ministrul Afacerilor Interne, Paolo Conteh, a menţionat că cifra persoanelor dispărute ar fi de ordinul miilor.

”Suntem copleşiţi” de acest dezastru, a declarat reporterilor şeful statului Ernest Bai Koroma în cartierul Regent din capitala Sierra Leone, una dintre cele mai afectate de dezastru. Sierra Leone are ”nevoie de ajutor de urgenţă”, a declarat el vizibil emoţionat.

În New York, purtătorul de cuvânt al ONU Stephane Dujarric a declarat că ”reprezentanţii ONU în Sierra Leone şi partenerii (săi) din cadrul serviciilor umanitare desfăşoară misiuni de evaluare. ”Acestea ajută autorităţile naţionale în cadrul operaţiunilor de salvare şi de evacuare a locuitorilor şi oferă victimelor asistenţă medicală, recenzează supravieţuitorii şi furnizează hrană, apă şi obiecte de primă necesitate, a adăugat el.

Citeşte şi:Apar noi detalii despre atacatorul care a intrat cu maşina într-o pizzerie din Franţa. Luase un COCKTAIL periculos de medicamente

”Au fost puse în aplicare planurile de urgenţă pentru a stopa orice potenţial focar de boli cum ar fi holera, febra tifoidă şi diareea”, a precizat Dujarric menţionând că Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) a deblocat imediat 150.000 de dolari din fondurile de urgenţă.

Mai multe guverne (Israel, Marea Britanie) şi Uniunea Europeană au promis sprijin pentru Sierra Leone.

Trei zile de ploi torenţiale au provocat luni dimineaţă mai multe alunecări de teren în cartierul Regent. De asemenea, inundaţiile au afectat peste un milion de locuitori din capitală. Mahalalele situate la poalele zonelor înalte şi de-a lungul coastei au fost măturate de alunecările de teren şi de torentele devastatoare.

Echipele de salvare au făcut eforturi marţi pentru căutarea de supravieţuitori în moloz în mai multe cartiere unde familii întregi au fost îngropate sub pământ.

Corpurile mai multor locuitori au fost extrase, marţi, cu ajutorul excavatoarelor în Regent, a constatat un jurnalist AFP.

Potrivit lui Sulaiman Zaino Parker, un responsabil din cadrul primăriei din Freetown, 150 de înmormântări au avut loc marţi seara. ”Am început să îngropăm unele dintre cadavrele mutilate şi în stare de descompunere. Toate victimele au parte de o înmormântare demnă, potrivit tradiţiilor musulmane sau creştine”, a spus domnul Parker.

Citeşte şi: Un tren de pasageri A DERAIAT în una din cele mai aglomerate gări din UK – FOTO/VIDEO

Autorităţile au deschis un centru pentru ajutorarea a peste 3.000 de sinistraţi din cartierul Regent.

Într-un discurs susţinut la televiziune luni seara, preşedintele Koroma a făcut apel la unitate naţională. ”Naţiunea noastră este încă o dată confruntată cu durerea. Mulţi dintre compatrioţii noştri şi-au pierdut viaţa, alţii au fost grav răniţi şi milioane de bunuri au fost distruse de inundaţiile şi alunecările de teren care au afectat Freetown”, a spus şeful statului.

Sierra Leone este o mică ţară vorbitoare de limbă engleză din Africa de Vest şi una dintre cele mai sărace din lume, afectată în 2014-1015 de epidemia de Ebola care a făcut peste 4.000 de morţi.