DISTRIBUIȚI
Pinterest

Una dintre emblemele Sierra Leone, un arbore de bumbac uriaş aflat în capitala Freetown, a fost ţinta unui incendiu misterios, iar experţi urmează să constate pagubele suferite de venerabilul gigant, au anunţat autorităţile, relatează AFP, potrivit agerpres.

Imaginile video difuzate pe reţelele sociale arată flăcări spectaculoase care păreau să ardă în scobitura copacului în noaptea de joi spre vineri, în timp ce trecătorii se opresc pentru a urmări spectacolul în centrul oraşului Freetown.


Citește și : Virusul ucigaș din China. Al doilea caz a fost confirmat în India

Pompierii au reuşit să stingă focul, a declarat un oficial al Ministerului de Interne. „Nu există victime. O anchetă este în curs de desfăşurare pentru a determina cauzele incendiului”, a mai spus el.

Pentru moment nu se cunoaşte încă gravitatea pagubelor care ar putea pune în pericol supravieţuirea arborelui, vechi de sute de ani şi înalt de câţiva zeci de metri.

Arborele care acoperă cu ramurile sale înalte străzile şi clădirile din jur, în mijlocul unui sens giratoriu, face parte din istoria Sierra Leone şi a oraşului Freetown. Potrivit tradiţiei, sub acest arbore de bumbac s-au rugat şi s-au odihnit primii colonişti, sclavi care au debarcat din America de Nord unde şi-au câştigat libertatea luptând în timpul Războiului de Independenţă, la sfârşitul secolului al 18-lea.

Citește și : Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, este aşteptat luni la Teheran

Este un simbol al libertăţii în jurul căruia încă se strâng persoane pentru a se ruga sau demonstra. De asemenea, arborele uriaş serveşte ca refugiu pentru lilieci şi păsări răpitoare.

Copacul a mai fost afectat de flăcări în 2018, potrivit pompierilor.

„Consiliul municipal din Freetown a chemat un specialist pentru a evalua pagubele”, a declarat primarul capitalei Freetown, Yvonne Aki-Sawyer, pe Facebook.