DISTRIBUIȚI

Europarlamentarul Siegfried Mureşan a declarat marţi că Parlamentul European a propus ca din fondurile de preaderare pentru Turcia să fie tăiată suma de 50 de milioane de euro pentru anul 2018.

„Un subiect interesant (al proiectului de buget al UE pentru 2018) sunt fondurile de preaderare pentru Turcia – Consiliul, statele membre propun o tăiere cu 20 de milioane a acestor fonduri iar Parlamentul European, sub conducerea mea, propune o tăiere cu 50 de milioane de euro a fondurilor de preaderare pentru Turcia şi punerea în rezervă a încă 30 de milioane. Propunem o tăiere de 50 de milioane de euro a liniei ce îşi propune să finanţeze reforme politice, pentru că vedem că în Turcia libertatea presei este îngrădită, libertatea de exprimare este îngrădită, drepturile omului sunt îngrădite, reformele politice merg în direcţia total greşită şi Turcia nu se apropie, dimpotrivă, se îndepărtează de standardele europene. Sub nicio formă ceea ce are loc politic în Turcia în momentul de faţă nu poate fi descris ca reforme în spirit european”, a spus Mureşan într-o conferinţă de presă la Parlamentul European, potrivit agerpres.


El a adăugat că cele 50 de milioane de euro vor fi tăiate dintr-un total de 217 milioane, fonduri pentru reforme politice în Turcia.

„Nu afectăm fondurile de 291 de milioane alocate cooperării economice, tocmai fiindcă nu vrem să lezăm agenţii economici europeni care operează în Turcia, nu vrem să afectăm negativ comerţul dintre Turcia şi Uniunea Europeană. Nu tăiem nici fondurile pentru agricultură, căci fermierii din Turcia nu au nicio responsabilitate pentru comportamentul şi nerespectarea standardelor democratice de către autorităţile de la Ankara. Am mai spus că punem în rezervă 30 de milioane, acestea sunt fonduri pe care nu le mobilizăm pentru moment, dar suntem pregătiţi a le mobiliza dacă situaţia în Turcia se îmbunătăţeşte. Turcia este un partener important pentru UE şi fluxul de refugiaţi dinspre Orientul Mijlociu doar împreună reuşim să îl gestionăm, dar nu putem închide ochii la evoluţiile de acolo. Chiar şi pentru România Turcia este un stat partener în regiune, rămânem parteneri în cadrul NATO, dar nu putem fi indiferenţi la situaţia de acolo”, a subliniat Mureşan.

Citeşte şi: Proiectul lui Siegfried Mureşan prinde contur. Tinerii europeni vor putea călători GRATUIT în interiorul blocului comunitar

Parlamentul European urmează să voteze miercuri în plen poziţia sa cu privire la bugetul Uniunii Europene pe anul 2018.

Urmând procedura bugetară obişnuită, Comisia pentru bugete a Parlamentului European l-a desemnat, la data de 24 noiembrie 2016, pe deputatul european Siegfried Mureşan (PPE / PMP) ca negociator-şef (raportor) din partea Parlamentului European pentru bugetul UE din 2018. Este pentru prima dată când un deputat european din partea României negociază, în numele Parlamentului European, bugetul Uniunii Europene.

Bugetul anual al Uniunii Europene a fost în 2016 de 155 de miliarde de euro, în 2017 – de 158 de miliarde de euro, valoarea estimată pentru anul 2018 fiind de 160 miliarde de euro.