DISTRIBUIȚI
CNN

Premierul nipon Shinzo Abe se confruntă cu noi dificultăţi, pus la zid de izbucnirea unui al doilea scandal legat de favoritism şi de nemulţumirea publică în creştere, ilustrată de o o manifestaţie de amploare sâmbătă şi de scăderea în sondaje, informează luni AFP, potrivit agerpres.

Deja slăbit de acuzaţii formulate în martie privind o tranzacţie imobiliară, de data aceasta Abe este fragilizat de o altă afacere de demult. El este suspectat că a influenţat deciziile administraţiei în favoarea unui vechi prieten în atribuirea contractului pentru construcţia unei noi facultăţi de medicină veterinară. Un document oficial ce datează din 2015 a fost dezvăluit săptămâna trecută, descriind această instituţie ca pe „o afacere ce îl vizează pe premier”.


Citeşte şi: James Comey ‘îl desfiinţează’ pe Trump: ‘Este INAPT moral să fie preşedintele SUA’

Cota de popularitate a lui Shinzo Abe s-a prăbuşit în ultimele săptămâni şi se situează deja la numai 31%, potrivit unei anchete publicate luni de cotidianul Asahi. Un alt sondaj, realizat de agenţia de presă Kyodo, arată o scădere de 5,4%, până la 37%, cel mai prost rezultat înregistrat vreodată de la revenirea sa la putere, la sfârşitul lui 2012.

Sâmbătă, mii de manifestanţi s-au adunat în faţa parlamentului, cerând demisia premierului, o manifestaţie de o amploare neobişnuită în Japonia.

Un alt scandal vizează un teren care a fost vândut la 10% din valoarea sa de piaţă în 2016 administratorului naţionalist al unei grădiniţe de copii. O şcoală primară ar fi trebuit să fie construită pe acest teren, iar directorul a decis să o facă pe soţia lui Abe directoarea onorifică a instituţiei. Cazul a revenit recent în atenţie, prin dezvăluirea conform căreia Ministerul Apărării al Japoniei a falsificat documente cu privire la această tranzacţie.

În ambele cazuri, Shinzo Abe neagă orice implicare, însă această serie neagră pune sub semnul îndoielii şansele ca el să câştige alegerile pentru conducerea partidului său, prevăzute pentru septembrie, ceea ce ar face din Shinzo Abe premierul nipon cel mai longeviv.

Citeşte şi: După bombardarea Siriei, experţii internaţionali verifică folosirea armelor chimice

O victorie pare „dificilă”, a apreciat fostul său mentor Junichiro Koizumi, care a condus guvernul în perioada 2001-2006, într-un interviu acordat în acest sfârşit de săptămână pentru mass-media locale.

Ca o paranteză în acest context politic agitat, Abe se va deplasa marţi în SUA, pentru a se întâlni cu preşedintele Donald Trump şi a încerca să redea Japoniei un loc în baletul diplomatic în curs în jurul Coreei de Nord.