DISTRIBUIȚI
AFP

Premierul japonez Shinzo Abe, care să pregăteşte să plece din funcţie săptămâna viitoare din motive de sănătate, a insistat vineri pe necesitatea întăririi capacităţilor de apărare antirachetă ale ţării, cu precădere pentru a contracara ameninţarea nord-coreeană, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Cred că este necesar să întărim descurajarea şi, astfel, să reducem şi mai mult eventualitatea unui atac contra Japoniei cu rachete balistice şi alte’ arme, a afirmat Abe într-un comunicat.


Citește și : Donald Trump se compară cu Winston Churchill

Guvernul a prevăzut să identifice ‘până la sfârşitul anului’ politica de urmat pentru a răspunde provocărilor ‘severe’ de securitate naţională, a adăugat Abe, citând ameninţarea balistică şi nucleară din partea Phenianului.

Reflecţia guvernului se va înscrie în cadrele Constituţiei pacifiste a Japoniei şi ale dreptului internaţional, a dat el asigurări.

‘Politica japoneză orientată exclusiv pe apărare nu se va schimba’, nici alianţa de securitate cu Statele Unite, a mai precizat Shinzo Abe.

Cu toate acestea, posibilitatea ca Japonia să se doteze cu arme ofensive, fie şi în scop declarat de descurajare şi de apărare, este dezbătută în ţară.

Partidul Komeito, membru al coaliţiei la putere alături de Partidul Liberal Democrat (PLD) al lui Abe, se opune ferm unei evoluţii a apărării ţării spre arme ofensive.

Apelul lui Abe nu va avea un efect constrângător pentru viitorul guvern, ce se va forma săptămâna viitoare după alegerea unui nou prim-ministru, cel mai probabil fidelul său şef de cabinet, Yoshihide Suga.

Dar, potrivit analiştilor, Abe încearcă să determine ca dezbaterea legată de viitorul apărării Japoniei să nu fie îngropată după plecarea sa din funcţie.

Citeşte şi: Aproape 10.000 de francezi s-au infectat cu coronavirus în ultimele 24 de ore

‘Apărarea antirachetă este unul din marile dosare pe care prim-ministrul Abe le lasă în suspensie’, a declarat pentru AFP Hideshi Takesada, expert în probleme de apărare şi profesor invitat la Universitatea Takushoku din Tokyo.

În 2017, guvernul Abe aprobase achiziţia unui sistem american de apărare antirachetă Aegis Ashore, pentru un cost estimat la 4,2 miliarde de dolari pe mai multe decenii.

Guvernul a renunţat în cele urmă la acest program în iunie, în urma îngrijorărilor puternice ale locuitorilor riverani zonelor alese pentru instalarea rachetele interceptoare.