DISTRIBUIȚI

Premierul nipon Shinzo Abe a fost reales joi, cu o diferenţă mare de voturi, în fruntea partidului său, ceea ce-i oferă astfel posibilitatea de a rămâne la conducerea ţării până în 2021 şi de a doborî în acelaşi timp un record de longevitate, informează AFP, potrivit agerpres.

Abe a obţinut 553 de voturi din cele 807 exprimate, dintre care 329 din partea celor 405 de deputaţi şi senatori membri ai formaţiunii sale, Partidul Liberal-Democrat (PLD). Contracandidatul său Shigeru Ishiba a obţinut un scor onorabil din partea reprezentanţilor şi simpatizanţilor.


Citeşte şi: Liderii UE au făcut progrese minore în discuţiile privind migraţia

Partidul este divizat în facţiuni ai căror membri sunt disciplinaţi şi votează în funcţie de orientarea dată de liderul fiecăreia dintre ele.

În schimb, din partea celor 1,04 milioane de simpatizanţi şi militanţi (ale căror voturi sunt de asemenea regrupate în 405 de voturi), Abe nu a obţinut decât 224 de sufragii, comparativ cu 181 pentru Ishiba, care, teoretic, va putea conta astfel în dezbaterea din cadrul partidului.

În aceste condiţii, Abe şi-ar putea vedea obiectivul complicându-se într-o oarecare măsură şi ambiţia sa de a amenda Constituţia lovindu-se de opoziţie din partea populaţiei, care este foarte ataşată acestei carte fundamentale pacifiste.

Abe a recunoscut în timpul campaniei că încrederea în guvernul său a fost în parte afectată de scandalurile care au ţinut prima pagină a ziarelor timp de doi ani: el a fost acuzat de favoritism faţă de nişte prieteni.

Vezi şi: Probleme mari pentru un avion de pasageri indian. 30 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale – VIDEO

Dacă aceste alegeri interne dintr-un partid au atâta importanţă este pentru că acest scrutin îl desemnează de facto pe premier, postul de şef al guvernului revenind automat celui care prezidează formaţiunea majoritară în parlament. Majoritatea PLD este zdrobitoare în faţa unei opoziţii şubrezite după ce a pierdut legislativele de la sfârşitul lui 2012, incapabilă să-şi revină în urma unei gestiuni considerate dezastruoase după cutremurul urmat de tsunami şi accidentul de la centrala nucleară Fukushima din martie 2011.

Cu toate acestea, pe Abe îl aşteaptă mai multe provocări, iar absenţa voturilor din partea militanţilor ar trebui, potrivit analiştilor, să-l oblige să facă să avanseze dosarele economice.