DISTRIBUIȚI

Vehiculul spaţial Shenzhou-12, care a fost lansat în noaptea de miercuri spre joi având la bord trei astronauţi chinezi, s-a conectat cu succes la modulul central al viitoarei staţii spaţiale chineze (CSS), aflată în etapa de asamblare, a anunţat agenţia spaţială a Chinei, informează AFP şi DPA, potrivit agerpres.

Manevra de andocare a fost realizată printr-o procedură automatizată, au anunţat companii mass-media chineze. Misiunea reprezintă primul zbor spaţial al Chinei cu echipaj uman după o pauză de aproape cinci ani şi, totodată, prevede un record de durată petrecută în spaţiu de acest echipaj, care va rămâne pe orbita Terrei timp de trei luni.


Citeşte şi: Marea Britanie AMÂNĂ vaccinarea copiilor – Black News

Cei trei astronauţi, ale căror nume au fost dezvăluite abia miercuri, vor participa la construirea pe orbită a viitoarei staţii spaţiale chineze.

Aceasta se află în prezent în etapa de asamblare, iar alte două module urmează să fie adăugate modulului central, înainte ca staţia să fie finalizată în 2022.

Într-un context marcat de tensiunile dintre China şi ţările occidentale, reuşita acestei misiuni reprezintă o chestiune de prestigiu pentru autorităţile de la Beijing, care se pregătesc să sărbătorească pe 1 iulie centenarul Partidului Comunist Chinez (PCC).

Joi după-amiază, agenţia spaţială chineză pentru zboruri cu echipaj uman a anunţat conectarea „cu succes” a vehiculului Shenzhou-12 la „Palatul celest”, viitoarea staţie chineză, concepută pentru a rivaliza cu Staţia Spaţială Internaţională (ISS).

Cu şase ore mai devreme, o rachetă din gama Long March 2F a fost lansată la ora 01:22 GMT de la Centrul de lansări spaţiale din Jiuquan, construit în deşertul Gobi, şi a ajuns pe orbită după un zbor de 10 minute.

Televiziunea publică CCTV a difuzat imagini cu cei trei astronauţi chinezi, care zâmbeau în timp ce îşi ridicau vizierele după ce au ajuns pe orbita terestră, alături de un creion care plutea în condiţii de imponderabilitate în proximitatea lor.

„Panourile solare s-au deschis în mod normal şi putem declara că această lansare este reuşită”, a anunţat directorul centrului de lansări spaţiale, Zhang Zhifen.

Tianhe, modulul principal şi centrul de control al viitoarei staţii chineze, a fost plasat la sfârşitul lunii aprilie pe o orbită terestră joasă, situată la o altitudine cuprinsă între 350 şi 390 de kilometri.

Odată ajunşi la bordul său, cei trei astronauţi chinezi vor avea multe sarcini de realizat: mentenanţă, instalarea unor dispozitive, ieşiri în spaţiu, pregătirea misiunilor ce prevăd asamblarea staţiei şi asigurarea sejururilor pentru echipajele viitoare.

Dimensiune patriotică

Denumită Tiangong („Palatul celest”), staţia spaţială chineză, odată finalizată, va fi asemănătoare ca dimensiune cu fosta staţie sovietică MIR (1986-2001). Durata sa de funcţionare va fi de aproximativ 10 ani.

Misiunea Shenzhou-12 reprezintă cea de-a treia lansare dintr-un total de 11 care vor fi necesare pentru construirea staţiei chinezeşti, programată între 2021 şi 2022. Alte patru misiuni cu echipaje de astronauţi sunt prevăzute în cadrul acestui program spaţial.

Citeşte şi: Summit Rusia-SUA: Un dialog pragmatic, intens şi cu câteva rezultate concrete – Black News

Pe lângă modulul Tianhe deja aflat pe orbită, celelalte două module (care sunt laboratoare de cercetări ştiinţifice) urmează să fie lansate în spaţiu în 2022. Ele vor permite astronauţilor chinezi să realizeze experimente în domenii diverse, precum biotehnologie, medicină, astronomie şi tehnologii spaţiale.

China doreşte să îşi construiască o staţie spaţială proprie după ce Statele Unite i-au refuzat participarea la proiectul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS).

ISS – la care participă SUA, Rusia, Canada, Japonia şi ţări din UE – ar trebui să îşi încheie durata de funcţionare în 2024, însă NASA a evocat o posibilă prelungire a acesteia dincolo de anul 2028.

„Suntem pregătiţi să cooperăm cu orice ţară care se angajează în favoarea utilizării pacifiste a spaţiului”, a declarat miercuri Ji Qiming, un înalt reprezentant al agenţiei chineze pentru misiuni cu echipaj uman (CMSA).

Miercuri, astronautul francez Thomas Pesquet şi unul dintre colegii lui de la bordul ISS, americanul Shane Kimbrough, au realizat o ieşire extravehiculară de şapte ore, pentru a monta un panou solar de nouă generaţie în exteriorul ISS.

Tot miercuri, cu puţin timp înainte de decolarea vehiculului Shenzhou-12, comandantul misiunii, Nie Haisheng, însoţit de astronauţii Liu Boming şi Tang Hangbo, s-au despărţit de rudele şi colegii lor în cadrul unei ceremonii cu un pronunţat conţinut patriotic, în timpul căreia a fost difuzat un vechi refren revoluţionar: „Nu există o Chină nouă fără Partidul Comunist”.

Cei trei astronauţi chinezi au participat la peste 6.000 de ore de antrenamente pentru a se familiariza cu ieşirile în spaţiu şi cu activităţile desfăşurate în condiţii de imponderabilitate.