DISTRIBUIȚI
The Sohae Satellite Launching Station launch pad features what researchers of Beyond Parallel, a CSIS project, describe as showing the partially rebuilt rail-mounted rocket transfer structure in a commercial satellite image taken over Tongchang-ri, North Korea on March 2, 2019 and released March 5, 2019. CSIS/Beyond Parallel/DigitalGlobe 2019 via REUTERS. ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO SALES. NO ARCHIVES. MANDATORY CREDIT. TPX IMAGES OF THE DAY

Armata sud-coreeană a transmis luni că monitorizează îndeaproape activitatea la siturile de rachete nord-coreene în faţa posibilităţii ca regimul de la Phenian să opteze pentru efectuarea primei lansări în decurs de peste un an, informează EFE, potrivit agerpres.

„În cooperare cu Statele Unite supraveghem şi realizăm o urmărire atentă a tuturor mişcărilor (armatei nord-coreene), inclusiv posibile pregătiri pentru o lansare de rachete”, a declarat într-o conferinţă de presă colonelul Kim Joon-rak, purtător de cuvânt al Statului Major Reunit al armatei sud-coreene.


Citește și: Maduro decretează o nouă zi liberă în Venezuela

„Totuşi, nu putem comenta cu privire la vreun detaliu concret”, a răspuns acesta, conform agenţiei Yonhap, întrebat fiind de activităţile detectate săptămâna trecută la situl de lansare Sohae (nord-estul Coreei de Nord).

Oficialul s-a limitat să spună că „se analizează (această bază) cu mai multe ipoteze în minte”.

Imagini prin satelit analizate săptămâna trecută au arătat că regimul reconstruieşte unele structuri cheie ale acestei baze, ceea ce sugerează că ar putea lansa curând un satelit la bordul unei rachete spaţiale, ceea ce comunitatea internaţională consideră o testare mascată de rachete intercontinentale.

Citește și: Trump cere 8,6 miliarde de dolari în plus pentru zidul de la frontiera cu Mexicul

Unii analişti susţin că Phenianul, care nu a mai efectuat teste de armament din noiembrie 2017, mobilizează resurse în Sohae pentru a pune presiune pe SUA în scopul reluării dialogului după dezacordul cu care s-a încheiat summitul de la Hanoi între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un.

Deşi ambele părţi oferă versiuni diferite asupra a ceea ce s-a întâmplat în timpul negocierilor, dezacordul a intervenit la numărul de active din programul nuclear nord-coreean ce ar fi trebuit destructurate şi de la volumul sancţiunilor internaţionale impuse Phenianului ce ar fi necesitat o scădere în contrapartidă.