DISTRIBUIȚI

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a condamnat vineri decizia „iresponsabilă” a Tokyo de a şterge Seulul de pe o listă de state ce primesc tratament preferenţial în relaţiile comerciale, ameninţând Japonia cu represalii, relatează France Presse, potrivit agerpres.

„Această acţiune egoistă va provoca daune enorme economiei mondiale prin perturbarea canalului mondial de aprovizionare”, a declarat Moon în comentarii transmise în direct la televiziune cu ocazia unei reuniuni a guvernului său.


Citeşte şi: MASACRU în capitala Croaţiei: Şase oameni au fost împuşcaţi mortal!

„Japonia trebuie să revină cât mai curând la măsurile sale unilaterale şi nedrepte şi să dialogheze”, a adăugat el.

„Guvernul japonez poartă întreaga responsabilitate pentru ceea ce se va întâmpla în continuare”, a avertizat el.

Japonia şi Coreea de Sud sunt doi aliaţi foarte apropiaţi ai Statelor Unite în faţa ameninţării reprezentate de Coreea de Nord deţinând arma nucleară şi împotriva unei Chine ce îşi afirmă din ce în ce mai mult ambiţiile mondiale.

Dar relaţia dintre Tokyo şi Seul este afectată de zeci de ani de diferende istorice moştenite de pe vremea când peninsula era o colonie japoneză (1910-1945).

Moon a precizat că Seulul îşi va „întări treptat” răspunsul.

„Japonia este o putere economică, dar avem contramăsuri în cazul în care ne-ar afecta economiile”, a spus el, ameninţând că va provoca „daune majore”.

Moon, un preşedinte de centru stânga, de profesie avocat, invocă adesea lupta pentru independenţa coreeană şi suferinţele din perioada erei coloniale ca fiind în centrul identităţii celor două Corei. El atacă şi dreapta sud-coreeană, pe care o aseamănă uneori cu moştenitorii colaboratorilor ocupanţilor japonezi.

Această chestiune este profund politică pentru Moon, care, după ce a jucat un rol esenţial în detensionarea cu Coreea de Nord, se vede uneori acuzat de conservatorii sud-coreeni că este un simpatizant al Phenianului.

Citeşte şi: Indigenii brazilieni câştigă o luptă importantă cu Jair Bolsonaro

Preşedintele a făcut de asemenea vineri mai multe referiri la trecutul zbuciumat al celor doi vecini.

„Forţarea unei naţiuni la supunere este un vestigiu al trecutului”, a spus el. „Ne putem confrunta cu dificultăţi pe termen scurt. Dar dacă ne vom înclina în faţa provocărilor, povestea se va repeta. Dacă Japonia vrea să provoace din nou răni, trebuie să înţeleagă că regulile internaţionale nu îi vor permite acest lucru”, a adăugat el.