DISTRIBUIȚI

Coreea de Sud şi Republica Populară Democrată Coreeană (Coreea de Nord) au convenit să aibă săptămâna viitoare convorbiri la nivel înalt, unul dintre subiectele ce vor fi discutate fiind potenţiala participare a Phenianului la Jocurile Olimpice de Iarnă din staţiunea sud-coreeană Pyeongchang, din luna februarie, a anunţat vineri Ministerul Unificării sud-coreean, potrivit DPA, transmite şi agerpres.

Coreea de Nord a acceptat invitaţia din partea Seulului de a purta marţi, 9 ianuarie, convorbiri în zona demilitarizată Panmunjom, de la graniţa intercoreeană.


Citeşte şi: Ciclonul-bombă paralizează Coasta de Est a Americii – VIDEO

Discuţiile, care se vor concentra pe căile generale de ameliorare a relaţiilor dintre Seul şi Phenian, vor reprezenta prima întâlnire între cele două guverne după decembrie 2015. Deocamdată nu se cunoaşte componenţa celor două delegaţii.

Anterior în cursul acestei săptămâni, în mesajul său de Anul Nou, liderul nord-coreean Kim Jong-Un s-a oferit să trimită o delegaţie sportivă la Jocurile Olimpice de Iarnă de la la Pyeongchang şi şi-a exprimat speranţa că acest eveniment sportiv va fi un succes.

Drept răspuns, Coreea de Sud a sugerat organizarea unei reuniuni la nivel înalt, la care să ia parte miniştri sau viceminiştri din cele două Corei, şi a declarat că doreşte ca problema nucleară nord-coreeană să fie soluţionată prin dialog, pe căi diplomatice.

Citeşte şi: Trump dă peste cap legalizarea marijuanei

Acceptarea propunerii de către Nord a luat forma unei scrisori semnate de Ri Son-Kwon, şeful Agenţiei pentru afaceri intercoreene de la Phenian, şi adresate ministrului unificării sud-coreean Cho Myoung-Gyon.

În cursul anului trecut tensiunile s-au amplificat în Peninsula Coreeană ca urmare a testelor nucleare şi cu rachete efectuate de Phenian.