DISTRIBUIȚI

Trimisul Coreei de Sud pentru negocieri nucleare, Lee Do-hoon, a plecat marţi spre Germania pentru a se întâlni cu reprezentantul special al SUA pentru Coreea de Nord, Stephen Biegung, şi a discuta reluarea convorbirilor cu Phenianul privind dezarmarea, transmite EFE, potrivit agerpres.

Înainte de decolarea de pe un aeroport din vestul capitalei sud-coreene, Lee, care se va întâlni cu Biegun la Berlin marţi sau miercuri, a spus că speră ca discuţiile de lucru între Coreea de Nord şi Statele Unite să aibă loc la jumătatea lunii iulie, după cum a declarat şi secretarul de stat american, Mike Pompeo.


Citește și: Londra își reafirmă sprijinul pentru ambasadorul său din SUA

Lee a afirmat, potrivit Yonhap, că ambele părţi „se coordonează strâns pe o serie de teme”, inclusiv asupra alegerii locului care va găzdui reuniunile.

Anunţul că Washingtonul şi Phenianul vor relua reuniunile de lucru pentru a ajunge la un posibil acord privind denuclearizarea a survenit summitului neaşteptat din urmă cu câteva zile între liderul nord-coreean, Kim Jong Un, şi preşedintele american, Donald Trump, la frontiera intercoreeană.

Întâlnirea a contribuit la reluarea unui proces aflat în stare de blocaj după summitul din februarie de la Hanoi care s-a încheiat fără acord.

În acest sens, Lee a declarat marţi că „procesul de pace pentru peninsula coreeană este reactivat” după întâlnirea Kim-Trump din 30 iunie.

Între ţările avansate de analişti ca posibil loc de desfăşurare a noilor reuniuni de lucru se numără Germania sau Suedia, ţară unde au avut loc discuţiile pregătitoare între SUA şi Coreea de Nord pentru reuniunea de la Hanoi.

Citește și: SUA vinde în Taiwan arme de miliarde de dolari

Se crede totodată că omologul nord-coreean al lui Biegun în această nouă rundă de dialog ar putea fi Kim Myong Gil, un diplomat care a fost ambasador al Coreei de Nord în Vietnam şi care este considerat bine pregătit pe relaţia cu SUA.

Kim Myong Gil l-ar înlocui astfel pe Kim Hyok Chol, fost ambasador al Coreei de Nord în Spania, care a condus discuţiile pregătitoare, dar care aparent a fost îndepărtat după eşecul summitului de la Hanoi.