DISTRIBUIȚI

Curtea Supremă de la Seul a hotărât că firma japoneză Nippon Steel & Sumitomo Metal Corp (NSSMC) trebuie să plătească compensații unor cetățeni sud-coreeni care au prestat muncă forțată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, o decizie care ar putea bloca relațiile bilaterale.

Instanța de la Seul a confirmat o decizie din 2013 ce stipula că firma niponă va trebui să plătească aproape 90.000 de dolari fiecărui dintre cei patru sud-coreeni care au dat compania în judecată, încercând să obțină compensații și salariile neplătite, informează agenția de știri Reuters, potrivit mediafax.


Citeşte şi: Cutremur puternic în centrul Greciei

Compania a comunicat că verdictul este „profund regretabil”, iar Ministerul nipon de Externe a anunțat că îl va convoca pe ambasadorul sud-coreean la Tokyo.

Instanța a decis că dreptul la compensații al cetățenilor sud-coreeni care au prestat muncă forțată în timpul ocupației japoneze nu a fost anulat printr-un tratat din 1965, între cele două țări, contrazicând astfel poziția Japoniei.

Relațiile din Japonia și Coreea de Sud continuă să fie marcate de evenimentele din prima jumătate a secolului trecut, când Peninsula Coreea s-a aflat sub ocupație niponă.

Citeşte şi: Justiţia respinge plângerea lui Julian Assange împotriva ambasadei care-l găzduieşte de şase ani

Premierul japonez Shinzo Abe a declarat marți că Tokyo va răspunde în mod „ferm” la această decizie, despre care a afirmat că încalcă tratatul din 1965, privind normalizarea relațiilor între cele două țări, și care a inclus și clauze privind plata de către Japonia a unor sume sub formă de reparații, informează The Associated Press.

Ministrul nipon de Externe, Taro Kono, a afirmat că Japonia ar putea prezenta cazul în fața Curții Internaționale de Justiție.