DISTRIBUIȚI

Nu există nicio dovadă că Phenianul a redirecţionat salariile plătite de firme sud-coreene muncitorilor nord-coreeni în parcul industrial acum închis Kaesong de la frontieră pentru a-şi finanţa programele de arme, a declarat joi un grup de experţi desemnat de Ministerul Unificării de la Seul, informează Reuters, potrivit agerpres.

Ancheta experţilor contrazice afirmaţiile guvernului sud-coreean anterior conform cărora cea mai mare parte din banii intraţi în complexul industrial mixt au fost deturnaţi către programele nuclear şi de rachete ale Coreii de Nord.


Citeşte şi: Putin spune că explozia de la Sankt Petersburg este un atac terorist

Coreea de Sud a susţinut acest lucru când s-a retras din acest joint venture ca răspuns la lansarea de către Nord a unei rachete cu rază lungă de acţiune, anul trecut. Dar în iulie, la două luni după alegerea preşedintelui liberal Moon Jae-in, un oficial guvernamental sud-coreean a declarat că nu există dovezi plauzibile pentru a susţine acest lucru.

Aproximativ 120 de companii sud-coreene au plătit aproape dublul salariului minim din Coreea de Nord, de 70 de dolari, fiecăruia dintre cei 55.000 de muncitori angajaţi la Kaesong.

Proiectul a fost un rezultat al primului summit intercoreean din 2000, când liderii celor două Corei au promis reconciliere şi cooperare. Până la închiderea sa, anul trecut, era ultimul simbol rămas al apropierii intercoreene, pe fondul legăturilor transfrontaliere îngheţate.

Decizia de a suspenda proiectul Kaesong a fost luată „unilateral şi verbal” de predecesorul lui Moon la o zi după testul cu rachetă, fără nicio discuţie oficială cu administraţia, a declarat grupul de experţi.

Citeşte şi: MĂCEL la Kabul. Cel puţin 40 de morţi într-un atac terorist sinucigaş

„Biroul prezidenţial a introdus argumentul-diversiune al deturnării salariilor ca motiv major, dar fără informaţii concrete, dovezi suficiente şi consultări cu agenţiile conexe, citând în principal mărturii făcute de dezertori lipsite de obiectivitate şi credibilitate”, a afirmat Kim Jong-soo, un preot ce conduce grupul de experţi, într-o conferinţă de presă.

„Aceasta afectează legitimitatea deciziei şi ar fi o constrângere pentru repornirea viitoare a complexului de către noi, împiedicând în acelaşi timp drepturile companiilor de a-şi proteja bunurile din cauza procesului de retragere în grabă”, a adăugat el.

Moon a promis să redeschidă parcul industrial dacă există progrese privind denuclearizarea Nordului, dar tensiunile politice şi atitudinea glacială a Phenianului îl ţin pe preşedintele sud-coreean cu mâinile legate, notează Reuters.