DISTRIBUIȚI

Preşedintele Parlamentului European şi liderii grupurilor politice au decis joi, în cadrul Conferinţei preşedinţilor, organizarea unei sesiuni plenare extraordinare pe 16 şi 17 aprilie la Bruxelles, informează un comunicat al PE, scrie agerpres.

Agenda sesiunii cuprinde o dezbatere cu Consiliul şi Comisia şi un vot privind o rezoluţie referitoare la o acţiune coordonată a UE de combatere a pandemiei de COVID 19 şi a consecinţelor acesteia. De asemenea, PE se declară pregătit să voteze cu privire la orice propuneri legislative sau bugetare pregătite în timp util de Comisia Europeană pentru a gestiona în continuare situaţia creată de pandemie.


Citește și : Parlamentul European face apel la o atenţie deosebită dezinformării online

Liderii grupurilor politice şi-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la măsurile de urgenţă adoptate recent în Ungaria, se mai notează în comunicatul citat.

Majoritatea grupurilor au solicitat preşedintelui David Sassoli să transmită aceste preocupări într-o scrisoare adresată Comisiei Europene, prin care să-i solicite să evalueze situaţia şi să ia în considerare activarea procedurii prevăzute la articolul 7 din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE).

Instituţia mai precizează în comunicatul citat că măsurile preventive actuale adoptate de PE pentru limitarea răspândirii COVID-19 nu afectează activitatea legată de priorităţile legislative ale legislativului comunitar. Activităţile de bază sunt reduse, dar sunt menţinute pentru a asigura menţinerea funcţiilor legislative, bugetare şi de control ale instituţiei.

Citește și : Pandemia de coronavirus a redus prețurile alimentelor pe plan mondial

Parlamentul a decis să introducă un sistem alternativ de vot la distanţă, care va permite organizarea voturilor cu garanţii adecvate pentru a se asigura că voturile membrilor sunt individuale, personale şi gratuite, se mai precizează în comunicat.