DISTRIBUIȚI
En24 News

Serviciul general de informaţii şi securitate (SGRS) al armatei belgiene dispune de la începutul anului de o nouă structură ‘transversală’ pentru îmbunătăţirea colectării şi analizei informaţiilor, a declarat luni seara şeful SGRS, locotenent-generalul Claude Van De Voorde, citat de portalul dhnet.be, potrivit agerpres.

SGRS 2.0 a fost creat la 1 ianuarie a.c. după unele reajustări, a afirmat Van De Voorde în cadrul unei recepţii, prima la care au fost invitaţi câţiva jurnalişti, ce a avut loc la AfricaMuseum din Tervuren, la periferia Bruxellesului.


Citeşte şi: Doi arabi israelieni, inculpaţi pentru spionaj

Această restructurare rezultă dintr-o abordare ‘holistică’ a provocărilor de securitate cu care se confruntă forţele armate belgiene, prezente în mai multe teatre de operaţiuni în străinătate, în numele luptei împotriva terorismului şi a jihadismului. Dar această nouă structură mai trebuie prezentată parlamentului, a adăugat generalul Claude Van De Voorde.

Această abordare transversală ar trebui să favorizeze schimburile între cele 12 ‘platforme’ care au înlocuit fostele direcţii ale Serviciului belgian de informaţii militare, a adăugat el, în prezenţa omologului său civil, administratorul general al Securităţii Statului (VSSE) din Belgia, Jaak Raes.

Restructurarea intervine după dezvăluirile din presă despre posibile disfuncţionalităţi în cadrul SGRS. Ziarele ‘L’Echo’ şi ‘De Tijd’ au relatat sâmbătă despre deschiderea unei anchetei de către Comitetul permanent de control al serviciilor de informaţii şi de securitate (Comitetul R) asupra posibilităţii unor ‘infiltrări’ în serviciile de informaţii belgiene din partea unor servicii secrete străine.

Citeşte şi: Americanii sunt sfătuiţi să evite călătoriile în China

În atenţia Comitetului R sunt aproximativ 20 de dosare, dintre care unele vizează Rusia, conform publicaţiilor menţionate.

O anchetă este deja în curs de desfăşurare la Parchetul federal cu privire la relaţia între un ‘colaborator’ al Serviciului de informaţii al armatei belgiene şi o femeie de naţionalitate sârbă, suspectată că ar fi lucrat pentru serviciile secrete ruse în 2016, conform L’Echo.

‘La fel ca toate serviciile de informaţii, suntem conştienţi că nu putem exclude complet existenţa încercărilor de infiltrare’, a admis Ingrid Van Daele, purtător de cuvânt al Serviciului Securităţii Statului, citat de dhnet.be.