DISTRIBUIȚI
REUTERS/Tatyana Makeyeva

Sănătatea lui Aleksei Navalnîi este „satisfăcătoare”, a declarat Serviciul Federal al Penitenciarelor din Rusia (FSIN), a doua zi după alerta lansată de apropiaţi ai opozantului rus, care afirmă că starea sănătăţii acestuia s-a deteriorat după sosirea sa în această colonie penitenciară, relatează AFP, potrivit agerpres.

„În 24 martie, examinări medicale au fost efectuate la cererea deţinuţilor”, a indicat filiala FSIN din regiunea Vladimir (nord-est de Moscova) pentru agenţiile de presă ruse, adăugând că starea sănătăţii lui Aleksei Navalnîi a fost „considerată stabilă şi satisfăcătoare”.


Citeşte şi: Eficacitatea vaccinului AstraZeneca a fost redusă la 76 %

Condamnat în februarie la doi ani şi jumătate de închisoare într-un dosar de fraudă datând din 2014, Navalnîi – cel mai virulent critic din partea opoziţiei ruse la adresa preşedintelui Vladimir Putin – este încarcerat de la începutul lunii martie într-o colonie penitenciară de la periferia oraşului Pokrov, situat la aproximativ 100 km de capitala rusă şi cunoscută ca fiind foarte dură.

Avocata opozantului, Olga Mihailova, a afirmat miercuri că nu a avut acces la Aleksei Navalnîi (44 de ani), adăugând că acesta se plângea de o vreme de „dureri puternice de spate” şi începea să nu-şi mai simtă picioarele, dar că nu i s-a prescris decât Ibuprofen, un antiinflamator obişnuit.

Militantul anticorupţie a supravieţuit anul trecut unei otrăviri cu Noviciok, agent neurotoxic dezvoltat în epoca sovietică, în urma căreia a intrat în comă.

Substanţa respectivă a fost identificată de trei laboratoare europene, dar Moscova a respins întotdeauna aceste concluzii care acreditau teza unei tentative de asasinat orchestrată de puterea rusă.

Citeşte şi: Joe Biden aruncă pe umerii Kamalei Harris problema delicată a migraţiei 

Revenit în Rusia în ianuarie, după mai multe luni de convalescenţă în Germania, el a fost arestat imediat şi condamnat într-un dosar pe care susţinătorii săi, organizaţii neguvernamentale şi numeroase ţări îl consideră motivat politic.

De la sosirea sa la Pokrov, Navalnîi a descris pe reţelele de socializare condiţiile în care este deţinut, afirmând că viaţa sa cotidiană de deţinut este comparabilă cu cea a unui Stormtrooper (soldat-robot din „Războiul stelelor”) din cauza disciplinei rigide de la faţa locului şi comparând colonia cu un „lagăr de concentrare”.