DISTRIBUIȚI
thesleuthjournal.com

Serviciile de securitate palestiniene doresc ca schimbul de informaţii cu CIA să înceteze, în semn de protest contra unei posibile anexări a unor părţi din Cisiordania de Israel, a indicat joi un înalt demnitar palestinian, potrivit AFP, scrie agerpres.

”Agenţia Centrală de Informaţii americană (CIA) a fost notificată în urmă cu 48 de ore că acordul cu ea nu mai este în vigoare”, a declarat negociatorul-şef palestinian Saeb Erakat, într-o videoconferinţă de presă.


Citește și : Incident ARMAT la o bază militară din Texas

”Este sfârşitul cooperării în domeniul securităţii cu SUA, este finalul cooperării în domeniul securităţii cu Israelul”, a adăugat Erakat.

Autoritatea Palestiniană (ANP), condusă de Mahmoud Abbas, a tăiat în 2017 legăturile cu administraţia preşedintelui american Donald Trump în contextul recunoaşterii oficiale de Washington a Ierusalimului drept capitală a statului Israel.

Totuşi, anumite relaţii non-politice, precum coordonarea între serviciile de informaţii palestiniene şi CIA, au fost menţinute.

Întrebat de jurnalişti, Saeb Erakat nu a detaliat impactul concret al unei rupturi a relaţiei în domeniul securităţii între ANP şi SUA.

Acordul de coaliţie semnat de premierul israelian Benjamin Netanyahu, liderul Likud (dreapta), şi de Benny Gantz, din partea alianţei Albastru-Alb, prevede că prim-ministrul poate cere guvernului şi parlamentului să voteze anexarea oricând după 1 iulie.

Citește și : Mai multe website-uri israeliene au fost atacate de hackeri

Noul ministru de externe israelian, Gaby Ashkenazi, a declarat luni că Israelul ar trebui să anexeze coloniile evreieşti din Cisiordania, în coordonare cu Statele Unite şi fără a afecta acordurile de pace din 1994 şi 1979 cu Iordania şi Egiptul.

Ashkenazi, reprezentant al alianţei Albastru-Alb, a apreciat că planul de pace al preşedintelui american Donald Trump pentru Orientul Mijlociu este ”o ocazie istorică de a contura viitorul Israelului în deceniile următoare”.