DISTRIBUIȚI
Radio Pakistan

Noi negocieri de pace între regimul de la Damasc şi rebelii sirieni vor avea loc la 21 şi 22 decembrie la Astana, capitala Kazahstanului, au anunţat luni autorităţile din această ţară din Asia Centrală, transmite AFP, conform agerpres .

Soarta ostaticilor şi a prizonierilor, livrarea de ajutor umanitar şi funcţionarea aşa-numitelor zone de ‘dezescaladare’ vor fi printre principalele subiecte de discuţie, a precizat într-un comunicat Ministerul kazah al Afacerilor Externe.


Acest anunţ a fost făcut în ziua în care preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat retragerea unei părţi din trupele ruse desfăşurate pe teritoriul sirian, cu ocazia unei vizite surpriză pe baza aeriană rusă de la Khmeimim, în Siria.

Procesul de pace de la Astana se concentrează pe chestiunile militare şi tehnice şi se derulează în paralel cu cel politic de la Geneva.

Citește și : Vladimir Putin face apel la reluarea negocierilor între israelieni şi palestinieni, mai ales asupra Ierusalimului

Regrupând Rusia şi Iranul, aliaţi ai regimului, şi Turcia, care îi susţine pe rebeli, negocierile vizează stoparea unui conflict care s-a soldat peste 330.000 de morţi şi cu milioane de persoane strămutate şi refugiate în şase ani. Şapte cicluri de negocieri au avut deja loc.

Acest proces a dus la crearea a patru zone de ‘dezascaladare’ în Siria: în regiunea Idleb (nord-vest), în regiunea Homs (centru) şi în Ghouta de Vest, în apropiere de Damasc, precum şi în sud.

Cele mai recente negocieri de la Astana, la sfârşitul lunii octombrie, s-au încheiat fără progrese palpabile, dar cu o propunere din partea Rusiei de a reuni circa 30 de forţe politice siriene, o întâlnire a cărei organizare este totuşi extrem de complicată.