DISTRIBUIȚI
© USGS

Un lanţ de cel puţin 42 de mişcări telurice cu magnitudinea de între 1,9 şi 4,4 pe Richter s-au înregistrat joi pe costa de sud a statului mexican Oaxaca, potrivit Serviciului Seismologic Naţional (SSN) preluat de EFE, scrie Agerpres.

Seria de cutremure s-a produs în interval de cinci ore între 05:31 şi 10:30 (11:31 şi 16:30 GMT) în apropiere de Huatulco, pe ţărmul statului Oaxaca, semnalează SMN într-un comunicat.


Citește și : Primarul oraşului francez Le Havre, forţat să demisioneze din cauza unor fotografii compromiţătoare

Este vorba de „un roi de cutremure”: seisme de suprafaţă de magnitudine redusă care se produc într-o zonă precisă la un interval relativ scurt de timp.

SSN a raportat în total 42 de seisme, oscilând între 1,9 şi 4,4; cel mai puternic fiind cel resimţit la ora locală 06:28 (12:28 GMT) la Huatulco şi în localităţile învecinate.

În noiembrie 2018 s-a produs un roi de 12 cutremure, în decurs de 24 de ore, în zona limitrofă a statelor Baja California şi Sonora, conform statisticilor SSN.

Mexic se află într-o zonă de înaltă seismicitate, ca urmare a interacţiunii plăcilor tectonice: placa Nord-Americană, placa Cocos (în estul Pacificului); şi plăcile Rivera şi Caraibe.

Statul Oaxaca este unul dintre cele mai afectate din ţară, aici înregistrându-se 25 % la sută din totalul mişcărilor telurice produse în Mexic.

Citește și : Cel puţin 60 de morţi în coliziunea frontală a două autocare în sudul Ghanei

La 7 septembrie 2017, un cutremur de 8,2 grade s-a înregistrat în Golful Tehuantepec care a produs pagube în mai multe localităţi din Oaxaca şi care a afectat şi state din centrul ţării.

În istoria statului Oaxaca sunt consemnate mai multe cutremure de mare intensitate, precum cel din 15 ianuarie 1931 cu o magnitudine de 7,8, sau din 30 septembrie 1999 de 7,4 pe Richter, produse în interiorul plăcii Nord-Americane.