DISTRIBUIȚI

Rusia vrea să vadă Europa puternică şi stabilă, continentul european este cel mai mare partener comercial-economic al său, a declarat şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov într-un interviu acordat vineri Euronews, informează RIA Novosti.

„Vrem să vedem Europa puternică şi stabilă. Ea este principalul nostru partener comercial-economic, în pofida tuturor evenimentelor negative din ultimii trei ani. Europa rămâne inclusiv cel mai mare partener al nostru în domeniul investiţiilor”, a subliniat Lavrov, potrivit agerpres.


Ministrul de externe rus a dat asigurări că Moscova este interesată ca Europa să se dezvolte în mod stabil, previzibil şi consecvent. „Avem multe planuri”, a spus el.

Citește și : CUTREMUR puternic în Mexic. Preşedintele a declarat stare de urgenţă

În acelaşi interviu, Lavrov a declarat că Rusia nu a fost niciodată „ostatica aşteptărilor legate de Trump”. „Nu aş spune că am fost ostaticii vreunor aşteptări. În prezent se fac multe speculaţii conform cărora Moscova a ‘mizat’ pe Trump şi a pierdut”, a declarat şeful diplomaţiei ruse, recunoscând totodată că anumiţi politicieni şi parlamentari ruşi s-au exprimat într-adevăr în mod personal „în favoarea alegerii lui Donald Trump preşedinte al SUA”.

„Însă toţi oficialii ruşi, începând cu preşedintele şi terminând cu ministrul de externe (…) nu au mizat pe nimeni şi au subliniat foarte clar că, în orice situaţie, în orice ţară, Rusia este gata să coopereze cu acel preşedinte şi acel guvern care au fost aleşi de poporul statului respectiv”, a spus Lavrov.

Referitor la situaţia din Ucraina, ministrul de externe al Rusiei susţine în interviul pentru Euronews că Occidentul „este iritat de acţiunile arogante ale Kievului” şi de faptul că puterea de decizie din Ucraina nu aparţine preşedintelui, ci „partidului radical al războiului”, printre care neofasciştii, care-l influenţează. „Aud aceasta din partea colegilor mei occidentali”, a declarat Lavrov, exprimându-şi speranţa că Occidentul, „care a declanşat acest scenariu în Ucraina, s-a trezit în sfârşit la realitate”.

„În principiu, noi subliniem faptul că această cerinţă – sau cu Rusia, sau cu Occidentul – constituie ‘evul mediu’. (…) În Germania, în alte ţări europene, inclusiv în Franţa, a început să se conştientizeze necesitatea revenirii la construcţia unui spaţiu economic comun” (cu Rusia), a subliniat Lavrov. El a declarat că Rusia i-a propus de nenumărate ori Comisiei Europene să înceapă dialogul cu Comisia Economică Eurasiatică.

Referitor la situaţia din Siria, Serghei Lavrov a caracterizat drept „lipsă de viziune” şi chiar „rea intenţie” a SUA sprijinul acordat de acestea kurzilor din Siria. „De la începutul acţiunilor lor în Siria, americanii au mizat pe kurzi şi au ignorat nemulţumirea Turciei”, a constatat Lavrov, subliniind că trupele speciale americane se află pe teritoriul Siriei ilegal, fără invitaţie din partea Damascului sau mandat din partea Consiliului de Securitate al ONU.