DISTRIBUIȚI
afp

Ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, a afirmat luni, într-o intervenţie în faţa Consiliului Federaţiei (Senat), că diplomaţia Statelor Unite se limitează la intimidare, transmite EFE, potrivit agerpres.

„SUA au demonstrat încă o dată că diplomaţia lor se limitează la intimidare prin diferite mijloace, precum sancţiuni, ultimatumuri sau ameninţări”, a spus Lavrov, cu referire la sancţiunile americane contra gazoductului Nord Stream 2, care va transporta direct gazul rusesc în Germania pe fundul Mării Baltice.


Citește și: Un militar venezuelean a fost ucis în sudul țării

Oficialul rus a adăugat că, atunci când aliaţii cei mai apropiaţi sunt pedepsiţi pentru că-şi rezolvă problemele legate de securitatea energetică, „nicio ţară din lume nu trebuie să se îndoiască de faptul că dacă SUA îi promite ceva, în orice moment o va abandona”.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că sancţiunile americane contra Nord Stream 2 sunt „inacceptabile” şi a exprimat încrederea Moscovei că „astfel de demersuri nu vor reprezenta un obstacol pentru finalizarea lucrărilor la acest important proiect”.

„În orice caz, astfel de sancţiuni nu vor rămâne fără reciprocitate”, a spus Peskov, care a adăugat că răspunsul şi momentul când acesta va fi dat ţin de interesul naţional al Rusiei.

Citește și: Antiaeriana siriană a tras după rachetele israeliene

Sâmbătă, compania elveţiană Allseas a suspendat montarea conductelor Nord Stream 2, în aşteptarea explicaţiilor juridice, tehnice şi ecologice din partea autorităţilor americane.

Gazoductul, care odată terminat va avea o lungime de 1.255 km, este deja construit în proporţie de peste 90%.

La proiect participă consorţiul rus Gazprom şi companiile europene OMV, Wintershall Dea, Engie, Uniper şi Shell.