DISTRIBUIȚI

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a acuzat miercuri Londra că a ”ales cu bună ştiinţă să submineze relaţiile ruso-britanice” în cazul otrăvirii unui spion în Marea Britanie şi a ameninţat că va riposta unor eventuale noi ”iniţiative antiruse”, relatează AFP, potrivit news.ro.

”Nu există vreo îndoială că Guvernul britanic a ales cu bună ştiinţă să submineze relaţiile ruso-britanice”, a declarat Lavrov la Tokyo, la finalul unei întâlniri cu omologul său japonez Taro Kono.


Citeşte şi: FARC a murit dar nu se predă. 1200 de disidenţi încearcă să se alăture unei alte grupări de gherilă

”Dacă această tendinţă continuă sub forma unor noi iniţiative antiruse, nimeni nu a abandonat, bineînţeles, principiul reciprocităţii”, a ameninţat el.

Lavrov a îndemnat Guvernul britanic să reacţioneze cu ”calm” la otrăvirea fostului spion Serghei Skripal şi a fiicei sale, Iulia, la Salisbury, în sud-vestul Angliei, pe 4 martie.

”Noi sperăm ca prietenii noştri japonezi, cu contactele lor britanice, să clarifice cel puţin două puncte”, a continuat Lavrov.

”În primul rând, unde sunt Skripal şi fiica lui? În al doilea rând: de ce reprezentanţi Scotland Yard au spus că ancheta va dura luni de zile, iar în acelaşi timp Guvernul britanic a dat deja verdictul, fără să aştepte decizia unui tribunal?”.

Londra consideră că Rusia a comandat acest atac comis cu ajutorul unui agent neurotoxic din familia novicioc, fabricat potrivit occidentalilor de către complexul militar rus.

Neil Basu, noul şef al antiterorismului britanic, a anunţat că ancheta ar putea să dureze ”săptămâni, chiar luni”.

Citeşte şi: O playmate cere să poată să vorbească despre relaţia sa cu Trump

Moscova a cerut luni Londrei ”probe” în sprijinul acuzaţiilor sau ”scuze”.

Premierul japonez Shinzo Abe şi-a exprimat ”indignarea” faţă de acest atentat, într-o convorbire la telefon cu premierul brutanic, potrivit serviciilor Theresei May.

May a prezentat săptămâna trecută o serie de măsuri contra Moscovei, după atacul cu agent neurotoxic vizându-i pe fostul agent dublu rus, în vârstă de 66 de ani, şi pe fiica sa, în vârstă de 33 de ani.

Expulzarea a 23 de diplomaţi, care au părăsit ambasada, este cea mai simbolică. În replică, Moscova a decis sâmbătă să expulzeze 23 de diplomaţi britanici şi să închidă British Council, instrumentul răspândirii culturii britanice în întreaga lume.

Cele două victime se află ”în comă de la 4 martie”, a anunţat ministrul britanic de Externe Boris Johnson, într-un material publicat în The Telegraph.

Citeşte şi: Atentat sinucigaş la Kabul. Cel puţin 26 de oameni au murit – FOTO