DISTRIBUIȚI

Data planificatei vizite a ministrului de externe rus Serghei Lavrov în Grecia, din toamna acestui an, nu mai este potrivită, a anunţat joi ambasadorul Rusiei la Atena, în contextul unui scandal diplomatic între cele două ţări, transmite TASS, citată de Reuters, potrivit agerpres.

Grecia a anunţat săptămâna trecută că a expulzat doi diplomaţi ruşi şi că le-a interzis altor doi să intre pe teritoriul grec, pentru tentativa de mituire a unor oficiali eleni şi de incitare la demonstraţii în vederea dejucării demersului Macedoniei de a adera la NATO. Moscova a respins toate acuzaţiile formulate de Grecia la adresa sa în acest caz.


Citește și: Autoritățile britanice i-au identificat pe suspecții care l-au otrăvit pe Serghei Skripal

În luna iunie, autorităţile elene i-au adresat lui Serghei Lavrov invitaţia de a efectua în septembrie o vizită în Grecia, dar de atunci relaţiile între Atena şi Moscova s-au deteriorat din cauza scandalului diplomatic.

Pe de altă parte, Ministerul de Externe grec i-a cerut miercuri Rusiei să înceteze a se mai amesteca în afacerile interne ale Greciei şi să trateze cu respect această ţară, după ce Moscova a ameninţat Atena cu consecinţe grave ale deciziei acesteia de expulzare a doi diplomaţi ruşi.

După ce MAE rus a acuzat Grecia că nu a comunicat cu autorităţile ruse, diplomaţia elenă a precizat, într-o declaraţie, că i-a prezentat părţii ruse dovezile pe baza cărora a luat măsura expulzării. Documentul menţionează că Rusia ‘este pe deplin conştientă de ceea ce fac oamenii ei’ şi că pare că ea ‘doreşte să justifice aceste acţiuni ilegale’.

”Lipsa de respect constantă faţă de Grecia trebuie să înceteze. Nimeni nu poate şi nu are dreptul de a se amesteca în problemele interne ale Greciei”, mai menţionează diplomaţia elenă. Potrivit declaraţiei acesteia, comentariile purtătoarei de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, arată ‘o lipsă de înţelegere a lumii actuale, în care statele, indiferent de mărimea lor, sunt independente şi pot exercita o politică externă independentă, multidimensională şi democratică’.

Citeşte şi: 22 de militari americani au fost răniți după ce un cort de tabără s-a prăbușit peste ei

Luna trecută, autorităţile de la Skopje şi Atena au pus capăt diferendului ce data de decenii în legătură cu vecinul nordic al Greciei, denumirea acceptată de ambele părţi fiind ‘Republica Macedonia de Nord’. Această soluţionare a determinat Grecia să renunţe la opoziţia faţă de aderarea Macedoniei la NATO. Pentru ca Macedonia să devină membră a Alianţei Nord-Atlantice, este nevoie ca ţara să aprobe acordul cu Grecia într-un referendum şi să-şi schimbe numele din punct de vedere constituţional. Numai după aceea parlamentul grec va ratifica acordul şi aderarea Macedoniei la NATO.

Începând din 1991, când Macedonia a devenit suverană în urma dezmembrării fostei Iugoslavii, Atena a acuzat-o de tentativă de însuşire a moştenirii elene a provinciei greceşti omonime şi chiar de aspiraţii teritoriale faţă de Grecia.