DISTRIBUIȚI
CorD Magazine

Guvernul Serbiei este gata să majoreze salariile în sectorul public şi pensiile în 2019, ca urmare a unor venituri fiscale favorabile şi în linie cu acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), a declarat marţi ministrul de Finanţe, Sinisa Mali, citat de Reuters, potrvit agerpres.

Într-un interviu acordat postului privat de televiziune O2 TV, Mali a spus că salariile în sectorul public vor fi majorate cu 8% până la 15%, începând din luna decembrie. În prezent, salariul mediu în Serbia este de 54.115 dinari (511,17 dolari) pe lună.


Citește și : Armata lui Bashar Al-Assad se luptă violent cu militarii turci în nordul Siriei

„Asistentele medicale vor beneficia de o majorare salarială de 15%, urmate de doctori, ale căror salarii vor fi majorate cu 10%, în timp ce angajaţii din administraţia de stat vor primi o majorare salarială de 8%”, a spus Sinisa Mali.

Pensiile urmează să fie majorate cu 5,4%, începând din luna ianuarie 2020, însă pensionarii vor primi în luna decembrie o plată unică de 5.000 de dinari. În prezent, o pensie medie în Serbia este de 26.000 de dinari.

La începutul acestei luni, Fondul Monetar Internaţional a apreciat că o majorare salarială în sectorul public este justificată, dar a avertizat totodată că nota de plată cu salariile creşte mai rapid decât PIB-ul nominal pentru al doilea an consecutiv. Atât FMI cât şi Banca Naţională a Serbiei estimează că economia Serbiei va înregistra un avans de 3,5% în 2019 şi o creştere de 4% în 2020. În perioada aprilie-iunie 2019, economia Serbiei a înregistrat o creştere de 2,9%, însă Sinisa Mali s-a declarat încrezător că pe ansamblul acestui an creşterea economică va ajunge la 3,7%.

Citește și : Premierul Libanului, Saad Hariri, demisionează

Conform acordului convenit de autorităţile de la Belgrad cu FMI, planul de cheltuieli pentru anul viitor prevede un deficit fiscal de 0,5% din PIB, nemodificat comparativ cu cel din acest an. Ministrul de Finanţe a spus că Executivul condus de premierul Ana Brnabic va discuta în zilele următoare bugetul pentru anul 2020.