DISTRIBUIȚI
A man wearing protective gear prepares to disinfect an ambulance in front of Clinic for Infectious and Tropical Diseases in Belgrade, Serbia, Monday, March 16, 2020. Serbia's army troops are being deployed to the country's borders and streets of the capital, Belgrade, to reinforce a nationwide state of emergency that has been introduced in an effort to try stop the coronavirus outbreak. Only for most people, the new coronavirus causes only mild or moderate symptoms, such as fever and cough. For some, especially older adults and people with existing health problems, it can cause more severe illness, including pneumonia. (AP Photo/Darko Vojinovic)

Serbia a raportat marţi 13 decese de COVID-19, cel mai mare bilanţ pentru o singură zi de când a început pandemia, în contextul în care ţara depune mari eforturi pentru a face faţă numărului în creştere de pacienţi, relatează DPA, scrie agerpres.

Marţi, Serbia a anunţat 299 noi cazuri de coronavirus, iar în cursul ultimei săptămâni a înregistrat între 200 şi 300 de cazuri zilnic, provocând temeri că ţara de 7 milioane de locuitori s-ar putea confrunta cu un al doilea val de infecţii.


Citește și : Iranul atinge un nou record al morților de coronavirus într-o singură zi

Creşterea semnificativă are loc la circa opt săptămâni după ce Serbia a început să ridice restricţiile pentru combaterea COVID-19, care au fost printre cele mai aspre din Europa. La momentul respectiv, numărul zilnic de infectări scăzuse la numere cu două cifre.

Meciurile de fotbal şi tenis cu mii de spectatori s-au reluat între timp, iar pe 21 iunie Serbia a organizat alegeri pe care le amânase în aprilie din cauza epidemiei.

În lumina numărului în creştere, autorităţile redeschid spitale provizorii pentru COVID-19 şi desemnează din nou spitale obişnuite drept unităţi de tratare a bolii provocate de noul coronavirus. Din weekendul trecut, măştile sunt obligatorii în spaţiile publice închise.

Citește și : Accident feroviar la periferia Atenei! Cel puţin nouă oameni sunt răniți!

Marţi, Serbia avea puţin sub 3.000 de cazuri active, iar 110 pacienţi erau asistaţi de aparate de ventilaţie mecanică. Bilanţul total al morţilor este, potrivit cifrelor oficiale, de 330.

Deteriorarea situaţiei epidemiologice a determinat cele mai multe state din regiune, inclusiv destinaţia de vacanţă cea mai apreciată de sârbi – Grecia, să impună o interdicţie de intrare pentru cetăţenii din această ţară.