DISTRIBUIȚI
AFP

Faptul că România, Spania şi Cipru sunt aproape de luarea unei decizii de a nu participa la principala dezbatere în cadrul unei reuniuni Uniunea Europeană-Balcanii de Vest care va avea loc pe 17 mai la Sofia reprezintă un mare sprijin pentru Serbia şi arată că UE nu poate avea o poziţie unită, a declarat luni ministrul sârb de externe, Ivica Dacic, relatează agenţia Tanjug, potrivit agerpres.

Potrivit şefului diplomaţiei de la Belgrad, cele trei ţări sunt împotriva denumirii ”Balcanii de Vest (în format de) Şase”, deoarece aceasta înseamnă că pune pe toţi pe picior de egalitate, chiar dacă cei şase participanţi nu au acelaşi statut, şi doresc ca grupul să fie denumit ”Balcanii de Vest”.


Citeşte şi: Cutremur puternic în Iran. Cel puţin 54 de oameni sunt răniţi 

”Acest lucru ne apără de o cerere din partea UE de a recunoaşte Kosovo, care nu este recunoscut de către cinci state membre ale UE”, a afirmat Dacic, referindu-se la România, Spania, Grecia, Cipru şi Slovacia, care au refuzat să recunoască independenţa Kosovo, proclamată unilateral de către Pristina în 2008. Serbia consideră Kosovo drept teritoriul său.

Un acord obligatoriu din punct de vedere juridic ”poate conţine orice, dar nu poate conţine o independenţă implicită şi explicită a Kosovo, dacă Serbia nu o doreşte, iar Serbia nu o doreşte şi nu o va dori”, a declarat Dacic, precizând că Belgradul face totuşi tot ce se poate pentru a continua dialogul.

Citeşte şi: Staţia spaţială chineză STRICATĂ a intrat în atmosfera Pământului