DISTRIBUIȚI
Newsweek

Serbia a renunţat să participe la exerciţii militare prevăzute împreună cu Rusia în Belarus, în urma unor presiuni exercitate de către Uniunea Europeană (UE), la care aspiră să adere, a anunţat ministrul sârb al Apărării Aleksandăr Vulin, relatează AFP, conform news.ro.

Serbia, o ţară candidată la aderarea la UE, dar care întreţine relaţii stânse cu Rusia, urma să participe în septembrie la exerciţii comune – ”Fraternitatea slavă 2020” – în Belarus, împreună cu forţe ruse şi belaruse.


Citește și: 900.000 de oameni au pierdut lupta cu coronavirusul

”Ni s-a cerut, cu preţul abandonării viitorului nostru euroepan, să renunţăm la exerciţii militare prevăzute cu Belarusia”, a anunţat miercuri ministrul.

Serbia – neutră în plan militar – a fost supusă unor ”puternice presiuni nemeritate din partea UE” şi şi-a suspendat participarea la exerciţii militare cu toţi partenerii, pe o perioadă de şase luni, a precizat Vulin.

Belgradul şi Minskul întreţin relaţii amicale. Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a efectuat o vizită în Serbia în decembrie.

Citește și: Reuniune de urgență UE-Londra privind un proiect de lege controversat

Însă Serbia vrea totodată să adere la UE şi a primit complimente, în august, de la ambasadori occidentali, după ce a susţinut o declaraţie UE în care europenii criticau alegerile prezidenţiale controversate din Belarus.

La manevrele militare urmau să ia parte în total 1.500 de militari, într-un sector situat în apropiere de oraşul Brest, în sud-estul Belarusului, în a doua jumătate a lui septembrie, potriivt Ministerului belarus al Apărării.