DISTRIBUIȚI
Reuters

Serbia a reintrodus vizele de intrare pentru cetăţenii iranieni, la puţin peste un an de la liberalizarea regimului de vize în vederea stimulării turismului, transmite miercuri Reuters, scrie Agerpres.

Un decret în această privinţă al guvernului de la Belgrad a fost publicat în Monitorul oficial al Serbiei. ”Guvernul Republicii Serbia a decis să pună capăt deciziei sale anterioare de a aboli vizele pentru cetăţenii Republicii Islamice Iran”, menţionează documentul citat.


Citește și : Zakharova: Peste 1.000 de militanţi au părăsit zona demilitarizată din regiunea siriană Idlib

Serbia şi Iranul au avut relaţii apropiate până la începutul anilor ’90, atunci când în fosta Iugoslavie, din care Serbia făcea parte, a izbucnit războiul. În august 2017, Belgradul a decis să renunţe la vizele de intrare pentru iranieni pentru a stimula turismul şi a extinde comerţul pe pieţele non-europene.

Însă, autorităţile sârbe susţin că numărul de imigranţi ilegali dinspre Iran care călătoresc în Serbia şi apoi încearcă să ajungă în Uniunea Europeană pur şi simplu a explodat începând de anul trecut.

Ministrul sârb de interne Nebojsa Stefanovic a avertizat miercuri, în parlamentul de la Belgrad, că mulţi iranieni ‘abuzează’ de regimul de călătorii fără vize în Serbia.

”Decizia este un răspuns la problema că mulţi oameni (din Iran) intră în Serbia şi fie încearcă să călătorească spre Occident, fie caută să obţină azil”, a explicat Rados Djurovic, reprezentant al Centrului de protecţie a azilului de la Belgrad.

Citește și : Preşedintele cubanez Miguel Diaz-Canel şi-a inaugurat contul pe Twitter

De la începutul acestui an, aproximativ 1.100 de iranieni au cerut azil în Serbia pentru a avea acces la centrele de refugiaţi, unde pot obţine adăpost şi hrană.

În prezent, la centrele de refugiaţi gestionate de guvern în Serbia există înregistraţi circa 4.000 de migranţi proveniţi din Asia şi Orientul Mijlociu, în timp ce alte câteva sute sunt risipiţi în Belgrad sau în apropierea frontierei cu Croaţia, stat membru al Uniunii Europene.

Peste 650.000 de persoane, multe dintre ele fugind de război şi sărăcie, au traversat Serbia în 2015 în drumul lor către Occident. Această aşa-numită ‘rută balcanică’ a migraţiei a fost închisă în martie 2016, dar în Serbia continuă să vină migranţi.