DISTRIBUIȚI
BBC

Serbia i-a acordat cetăţenie fostei şefe a guvernului de la Bangkok, Yingluck Shinawatra, care a fugit în 2017 din ţara sa pentru a evita inculparea pentru neglijenţă, transmite joi agenţia Reuters, scrie agerpres.

Shinawatra, în vârstă de 52 de ani, a cărei familie a dominat scena politică thailandeză timp de peste 15 ani, a respins acuzaţiile legate de politica de achiziţie a orezului pe care a implementat-o după 2011, când a devenit prima femeie premier din ţara sa. Dacă ar fi fost condamnată în Thailanda, ea ar fi fost pasibilă de o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare.


Citește și : Moartea savantei britanice Natalie Christopher a fost provocată de ‘o cădere de la înălţime’ (medic legist)

Ea ajuns iniţial în Dubai, unde se afla deja fratele ei Thaksin Shinawatra, de asemenea fost prim-ministru al Thailandei, refugiat în 2006 pentru a scăpa de închisoare în urma unei condamnări pentru corupţie.

Guvernul Serbiei a luat decizia să îi acorde cetăţenia lui Yingluck Shinawatra în 27 iunie, pe baza unei prevederi legale conform căreia „un cetăţean străin poate primi şi cetăţenia sârbă dacă este în interesul ţării”. Anunţul din Monitorul Oficial a fost publicat joi de presa locală, fără alte explicaţii.

Thaksin Shinawatra a fost făcut în 2010 cetăţean de onoare al Muntenegrului, ţară care, după destrămarea fostei Iugoslavii, a făcut parte dintr-o uniune cu Serbia până în 2006.

Citește și : Reşedinţa fostului preşedinte kîrgîz Atambaev, luată cu asalt a doua oară