DISTRIBUIȚI

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a declarat joi că doreşte garanţii că ţara sa va adera la Uniunea Europeană în 2025 ca parte a unui eventual acord cu Kosovo, dorit de Bruxelles, care ar deschide calea ambelor părţi de a se alătura blocului comunitar, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Serbia şi fosta sa provincie Kosovo se află în dialog din 2011, sub egida Uniunii Europene, pentru îmbunătăţirea relaţiilor şi rezolvarea neînţelegerilor, dialog aflat însă în punct mort de mai multe luni.


Citește și : Declaraţiile făcute de cei doi ruşi acuzaţi de otrăvirea fostului spion Skripal nu sunt credibile (parlamentar britanic)

În ultimele săptămâni, Aleksandar Vucic şi omologul său kosovar, Hashim Thaci, şi-au reafirmat dorinţa de a relansa acest dialog. Ei au sugerat că ar putea fi avute în vedere unele ajustări frontaliere pentru a rezolva litigiul dintre Serbia şi Kosovo, a cărui independenţă nu este recunoscută de Belgrad.

‘Dacă vom ajunge vreodată la un acord (cu Pristina), Serbia va trebui să obţină garanţii clare că va deveni membru al Uniunii Europene în 2025’, a declarat Vucic, într-un interviu acordat joi Reuters.

Preşedintele sârb a afirmat că ar putea dura până la zece ani până când Belgradul şi Pristina vor ajunge la un acord din cauza numeroaselor diferenţe de opinie.

‘Uneori zâmbesc când aud cum oamenii simplifică lucrurile şi spun că acordul se reduce la un hotar – îţi dau trei sate şi voi primi şase sate (în schimb)’, a mai spus el.

Citește și : SUA sancţionează firme ruse și chineze acuzate că oferă ajutor Coreei de Nord

‘Dacă e să ajungem vreodată la o înţelegere (cu Pristina), aceasta ar trebui să fie un acord global care să includă nu numai relaţiile dintre noi şi albanezii din Kosovo, ci ar trebui să includă şi o rezoluţie a drumului nostru în UE şi un progres economic’, a mai spus Vucic.

Kosovo şi-a declarat independenţa în februarie 2008, aceasta fiind recunoscută până în prezent de 23 dintre cele 28 de actuale state membre ale UE. Ţările membre care nu au făcut acest lucru sunt Spania, România, Slovacia, Grecia şi Cipru.