DISTRIBUIȚI
Reuters

Un tribunal din Serbia a condamnat şapte persoane, trei dintre ele in absentia, la pedepse de până la 11 ani de închisoare pentru că s-au alăturat organizaţia Stat Islamic şi pentru că au conspirat pentru recrutarea de persoane pentru a lupta alături de gruparea jihadistă în Siria şi în alte părţi, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Zeci de bărbaţi din Sandzak, o regiune predominant musulmană din sud-vestul Serbiei, s-au alăturat militanţilor Statului Islamic în Siria.


Citeşte şi: ATAC cu grenadă asupra consulatului Rusiei din Atena

Câţiva s-au întors în Serbia. Autorităţile sârbe consideră că majoritatea dintre ei fie au murit în luptă, fie au fugit din Siria.

Cele şapte persoane condamnate „au conspirat mult timp pentru a colecta bani şi pentru a recruta şi organiza deplasări pentru ele sau pentru alţi cetăţeni” cu scopul de a se alătura Statului Islamic în Siria, conform sentinţei făcute publice joi seară de Curtea de Apel.

Sentinţele variază între şapte ani şi jumătate şi 11 ani de detenţie. Trei dintre cei condamnaţi sunt în continuare în libertate.

Citeşte şi: Un chinez a intrat cu maşina în pietoni. Şase oameni au fost ucişi!

În 2007, poliţia sârbă a avut o ciocnire cu un grup de militanţi islamişti în regiunea Sandzak, omorând unul dintre ei, însă de atunci nici un alt atac nu s-a mai produs.

În 2015, Serbia a adoptat o lege care permite inculparea celor care luptă în războaie în străinătate.