DISTRIBUIȚI
Washington Times

Serbia a acuzat duminică autorităţile din Kosovo că „sabotează cooperarea regională şi stabilitatea” cu recenta lor decizie de a aplica taxe de import asupra produselor sârbe, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Dialogul dintre Belgrad şi Pristina este în punct mort de mai multe luni, iar această dispoziţie vamală este o nouă ilustrare a tensiunii persistente, la 20 de ani după războiul din Kosovo dintre forţele sârbe şi rebelii separatişti kosovari albanezi (1998-1999, peste 13.000 de morţi).


Citește și : 70 de lideri mondiali au comemorat la Paris Centenarului Armistiţiului

Această decizie a fost luată „în mod iresponsabil, cu încălcarea acordurilor încheiate şi sabotând cooperarea regională şi stabilitatea”, potrivit unui comunicat al preşedinţiei Serbiei publicat după o întâlnire între preşedintele Aleksandar Vucic şi cancelarul german, Angela Merkel, cu prilejul comemorării centenarului Armistiţiului din 1918, în Franţa.

Pristina a aplicat săptămâna trecută taxe vamale de 10% asupra importurilor de bunuri produse în Serbia pentru a protesta faţă de activismul diplomatic desfăşurat de Serbia pentru a convinge cât mai multe ţări să revină asupra deciziei lor de a recunoaşte independenţa Kosovo.

Aceasta afirmă că este recunoscut de circa 115 ţări. Serbia susţine însă că a reuşit să convingă vreo zece ţări să revină asupra deciziei lor, ceea ce Pristina contestă.

Kosovo şi Serbia „sunt la mare distanţă de orice acord”, a declarat Aleksandar Vucic la Paris pentru postul naţional RTS.

El a explicat că „nu înţelege” decizia autorităţilor de la Pristina de a aplica taxe vamale. „Când ai treabă cu indivizi care fac aşa ceva, este clar că trebuie să-ţi fie teamă de ce vor face mai târziu”. „Mi-este îngrozitor de frică de viitor, pentru că nu ştiu ce se poate petrece în capetele lor”, a adăugat şeful statului sârb.

Alt subiect de discordie între cele două părţi îl reprezintă decizia Kosovo de a se dota cu armată, confirmată vineri de preşedintele kosovar, Hashim Thaçi, care, de asemenea, a anunţat că s-a întâlnit cu Angela Merkel în Franţa.

Citește și : Putin: Moscova dorește restabilirea dialogului cu Statele Unite privind Tratatul INF

Pentru sârbi, această armată este o linie roşie. Apărarea Kosovo este în prezent asigurată de o forţă internaţională.

Susţinut în special de Rusia şi China, Belgradul nu recunoaşte independenţa proclamată în 2008 de fosta sa provincie, populată majoritar de albanezi.