DISTRIBUIȚI
AFP

Serbia nu va accepta vreo negociere privind date-limită legate de Uniunea Europeană, iar poziţia ţărilor ce recunosc independenţa Kosovo este greu de schimbat întrucât ele apără politica pe care o duceau în anii ’90, susţine ministrul de externe sârb Ivica Dacic, transmite marţi Tanjug, potrivit agerpres.

”O declaraţie de independenţă unilaterală înseamnă sfârşitul unei asemenea politici. Asta este autoapărarea acestor ţări, care sunt extrem de iritate pentru că procesul nu este complet. Ele cred că este imposibil ca numărul de ţări ce recunosc Kosovo să scadă sub 100”, a declarat Dacic pentru postul de televiziune sârb.


Citește și : Procurorii germani pregătesc cererea privind extrădarea lui Carles Puigdemont în Spania

El a subliniat că pentru Serbia este important să se menţină neschimbat numărul ţărilor care nu au recunoscut Kosovo.

”Multe ţări se gândesc la deciziile lor şi ne aşteptăm ca o serie de state să-şi retragă deciziile de recunoaştere” a Kosovo, a spus şeful diplomaţiei sârbe.

Kosovo şi-a declarat independenţa faţă de Belgrad în urmă cu 10 ani, la aproape un deceniu după ce NATO a bombardat forţele sârbe pentru a opri uciderea şi expulzarea etnicilor albanezi din regiune în timpul războiului din anii 1998-1999.

Citește și : Alegerile europarlamentare vor avea loc în perioada 23-26 mai 2019

Independenţa Kosovo este recunoscută de 116 ţări, inclusiv de 23 din cele 28 de state membre ale UE. Spania, România, Grecia, Slovacia şi Ciprul nu recunosc declaraţia unilaterală de independenţă a provinciei Kosovo.