DISTRIBUIȚI
safety4sea.com

Separatiştii din sudul Yemenului au anunţat miercuri că renunţă la autonomie şi s-au declarat gata să pună în aplicare acordul de la Riad, ce prevede o împărţire a puterii în sud cu guvernul, informează France Presse, potrivit agerpres.

Consiliul de tranziţie din sud (STC) „anunţă că renunţă la declaraţia de autonomie” pentru a permite implementarea acordului de la Riad, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al STC, Nizar Haitham.


Citește și: Omul de legătură între Washington și Berlin vorbește despre retragerea trupelor americane din Germania

Preşedintele yemenit Abd Rabbo Mansour Hadi, exilat în Arabia Saudită, a cerut separatiştilor la sfârşitul lunii iunie „să pună capăt vărsării de sânge” şi să respecte un acord de partajare a puterii, în primului său discurs de la declararea autonomiei Sudului în aprilie.

Conflictul dintre guvern şi separatiştii STC, în principiu aliaţi împotriva rebelilor houthi, reprezintă un război în războiul din Yemen.

Aşa-numitul „acord de la Riad” a fost semnat în noiembrie 2019 şi prevede o împărţire a puterii în sudul Yemenului între guvern şi separatişti. Dar prevederile sale au fost cu greu aplicate şi au devenit rapid caduce.

Citește și: Parlamentul Turciei APROBĂ controlul asupra Twitter şi Facebook

La sfârşitul lunii iunie, coaliţia militară condusă de Riad în Yemen a desfăşurat observatori saudiţi pentru a monitoriza o încetare a focului decretată între forţele proguvernamentale, pe care ea le sprijină, şi combatanţii separatişti după confruntări în Sud.

Acest război în război a făcut şi mai complex un conflict care, în cinci ani, a ucis zeci de mii de oameni şi a provocat, potrivit ONU, cea mai gravă criză umanitară din lume în Yemen, cea mai săracă ţară din Peninsula Arabică.