DISTRIBUIȚI
A local resident walks next to a house destroyed in a Russian shelling in Kramatorsk, Ukraine, Wednesday, May 25, 2022. (AP Photo/Andriy Andriyenko)

Separatiştii proruşi din Doneţk, în estul Ucrainei, au recunoscut joi că situaţia creată în jurul oraşului Liman este ‘dificilă’ şi ‘tensionată’, pe fondul încercărilor forţelor armate ucrainene de a încercui din mai multe direcţii trupele ruse aflate în această zonă, relatează EFE, potrivit agerpres

‘Situaţia din Liman este încă destul de tensionată şi de dificilă, forţele armate ucrainene încearcă în mod regulat să atace’, a declarat un reprezentant al administraţiei autoproclamatei republici populare Doneţk, Aleksei Nikonorov, la televiziunea de stat rusă.


Citește și : Turcia îşi consolidează prezenţa militară în Ciprul de Nord

Nu sunt încercări izolate, spune el, anticipând că acestea vor continua şi în zilele următoare.

Potrivit acestuia, trupele ruse şi miliţiile proruse ‘reuşesc deocamdată să respingă toate aceste atacuri’.

Liman se află la nord-est de principalele două bastioane ale armatei ucrainene din Doneţk: Sloviansk şi Kramatorsk şi la sud-est de Izium, în regiunea Harkov, pe care trupele ucrainene au eliberat-o în recenta lor contraofensivă.

Institutul pentru Studiul Războiului din SUA (ISW) remarcă într-o analiză transmisă joi că există o îngrijorare tot mai mare în rândul bloggerilor militari ruşi, care sugerează că forţele ruse ar putea suferi o înfrângere iminentă în această zonă.

Aceştia şi corespondenţi militari ruşi afirmă că trupele Kievului au avansat la vest, nord şi nord-est de Liman.

Ei susţin că armata ucraineană acţionează pentru a finaliza încercuirea forţelor inamice în Liman şi de-a lungul malului nordic al râului Siverski Doneţ din această zonă.

Citește și : Marii aliați ai Rusiei încep să se îndoiască de Putin: escaladarea războiului și anexarea teritoriilor pun Kremlinul în dificultate

‘Colapsul încercuirii de la Liman va avea probabil consecinţe majore pentru gruparea rusă în nordul regiunii Doneţk şi în vestul regiunii Lugansk şi ar putea permite trupelor ucrainene să ameninţe poziţiile ruse de-a lungul graniţei vestice a regiunii Lugansk şi în zona Severodoneţk-Lisiceansk’, aflată sub control rusesc din iulie, apreciază ISW.