DISTRIBUIȚI

Forţele separatiste ale Consiliului de tranziţie al Sudului (STC) s-au retras sâmbătă din mai multe sedii publice din Aden capturate recent de la trupele fidele preşedintelui yemenit, a anunţat sâmbătă un membru al guvernului, transmite AFP, potrivit agerpres.

Sediul guvernului, cel al Consiliului suprem de justiţie şi cel al Băncii Centrale, precum şi spitalul din Aden au fost evacuate de separatişti, a anunţat pe Twitter ministrul informaţiilor al guvernului recunoscut internaţional, Muammar al-Iryani.


Citește și : India și Pakistan trebuie să rezolve în mod bilateral criza din Kashmir, susține un diplomat rus

Pregătirile sunt în curs şi pentru o retragere a separatiştilor din sediul Ministerului de Interne şi de la rafinăria din Aden, a adăugat ministrul.

Începerea acestei retrageri fusese anunţată anterior într-un comunicat al coaliţiei conduse de Arabia Saudită, care intervine din 2015 în Yemen împotriva rebelilor houthi sprijiniţi de Iran.

Retragerea are loc la presiunea conjugată a Arabiei Saudite şi Emiratelor Arabe Unite, dornice să-şi refacă alianţa pusă la încercare de luptele de săptămâna trecută între două forţe armate la Aden, una susţinută de Ryad, iar cealaltă de Abu Dhabi.

Forţele separatiste ale Consiliului de tranziţie al Sudului, denumite ‘Cordon de securitate’ şi înarmate de Emirate, luaseră avantaj asupra trupelor fidele preşedintelui yemenit Abd Rabbo Mansour Hadi, susţinut de Arabia Saudită.

Luptele s-au soldat cu cel puţin 40 de morţi şi 260 de răniţi în patru zile.

Citește și : Emisarul american pentru Coreea de Nord va efectua săptămâna viitoare vizite în Japonia și în Coreea de Sud